Vytisknout stránku

Rakousko zvažuje spalovat více dřeva, aby omezilo dovoz elektřiny a plynu

Rakousko zvažuje omezit svoji závislost na dovozu elektřiny a zemního plynu tím, že bude v elektrárenství více používat dřevo a dřevní odpad, uvedl rakouský deník Der Standard. Pomocí tohoto paliva se nyní v Rakousku vyrábí asi pět procent veškerého proudu. 

Elektrárna na biomasu, Rakousko. Zdroj: www.bundesforste.at

Alpská země, která se důrazně vyslovuje proti jaderné energetice, musí v zimních odběrových špičkách často dovážet značné množství proudu, který se v zahraničí včetně Česka vyrábí v uhelných a jaderných elektrárnách.

Podle webového portálu www.novinky.cz na březnové výstavě o energetických úsporách v hornorakouském Welsu zaznělo, že podíl dovážené elektřiny v období zimy a bezvětří dosahuje až 70 procent.
Spolehlivost v zásobování elektřinou lze podle Rudolfa Freidhagera, předsedy Svazu pro využívání biomasy, výrazně zlepšit spalováním dřeva. „Dřevo nám skýtá obrovský energetický potenciál, jenž je v jednotlivých regionech k dispozici," prohlásil Freidhager.

Hans-Christian Kirchmeier, šéf představenstva společnosti IG Holzkraft, soudí, že větší využívání dřevní hmoty pro výrobu elektřiny a tepla je důležitá součást „trvale udržitelného rozvoje lesního hospodářství a lesní hygieny". Přispěje podle něj také k vytváření nových pracovních míst, zejména ve venkovských oblastech.

Na změnách v rakouské energetice, které mají vést k většímu využívání biomasy, především dřeva, se má podle prohlášení sepsaném ve Welsu podílet třináct organizací včetně zmiňované IG Holzkraft. Prohlášení zaštítila rakouská spolková ministryně životního prostředí Elisabeth Köstingerová.

Rakousko má velké zásoby dřeva. Podle Sdružení rakouských dřevařů ročně přibývá 30,4 miliónu krychlových metrů, z toho se vytěží a hospodářsky využijí přibližně dvě třetiny. V rakouských lesích, jež zaujímají téměř polovinu veškerého území státu, dosahují zásoby dřevní hmoty skoro 1,2 miliardy krychlových metrů.

Celkové dodávky elektřiny do rozvodné sítě loni v Rakousku proti roku 2016 stouply o 3,9 procenta na 74,9 miliardy kilowatthodin. Domácí výroba se zvýšila o 5,2 procenta na 68,3 miliardy kilowatthodin, vyplývá ze statistik, které v polovině března zveřejnila Mezinárodní agentura pro energii (IEA).

Podle serveru www.novinky.cz, red.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)