Vytisknout stránku

O pile Schweighofer u Vodňan rozhodne referendum

Aktualizováno. Jižní Čechy by se už brzy mohl dočkat největší investice od dob výstavby jaderné elektrárny Temelín. Rakouská firma Schweighofer plánuje poblíž Vodňan vybudovat pilu v hodnotě čtyř miliard korun. V ní by chtěla zpracovávat dřevo, které dnes Česko ve velkém vyváží pouze v surovém stavu. Píší to Hospodářské noviny (21. 2 2014).

„Hodláme zpracovávat významné objemy jehličnaté kulatiny, která se v současnosti exportuje bez další přidané hodnoty,” napsal manažer firmy Jürgen Bergner v oficiálním dopise adresovaném vodňanské radnici.

Pila by podle HN přímo zaměstnala 500 lidí, přičemž další stovky míst by mohly vzniknout v navazujících službách. Pro místní ekonomiku by mohlo jít o výraznou vzpruhu. „Projekt by pomohl řešit otázku nezaměstnanosti, která u nás aktuálně dosahuje 12 procent,” vysvětluje vodňanský starosta Viktor Blaščák.

Kromě toho by ale podle deníku HN projekt ovlivnil i celý dřevařský průmysl v Česku – Rakušané plánují v pile zpracovávat milion m3 dřeva ročně, což je pětina veškerého vývozu. Projekt tak podporuje i ministerstvo zemědělství. „Vznik tohoto podniku vnímáme velmi pozitivně, a to zejména kvůli vytvoření pracovních míst,” řekl ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Provoz pily by nicméně zvýšil počet kamionů ve městě a okolí, což je také jedním z důvodů, proč radnice chce kvůli investici vypsat referendum. „Výsledek bude mít zásadní vliv na náš další postup,” říká starosta. „Vzhledem k blížícímu se referendu nechceme poskytovat žádné stanovisko,” napsalo HN vedení firmy Schweighofer.

Gerald Schweighofer, majitel firmy, na portálu timber-online.net uvedl: „Snažíme se již několik let získat pozemek v České republice, ale podmínky jsou obtížné, protože každá obec sama všechno rozhoduje tím se vše komplikuje. Neuspěli jsme v minulosti už v případě tří míst, pokud by to teď přece jen vyšlo, vůbec bychom v současné době nevěděli, co s pozemkem provedeme. Nejspíše něco v produkci dřeva, nebo by se jednoduše získaný pozemek mohl zobchodovat – vše je možné.“

G. Schweighofer poukazuje na to, že tedy již několik projektů v oblasti dřevařské výroby v Čechách měli a mají, ale zatím nebyl realizován žádný z nich. Jedním z případných dalších projektů je plán výstavby pilařského závodu v Dolním nebo Horním Rakousku v blízkosti českých hranic, protože právě do těchto regionů bylo dováženo mnoho dříví z České republiky, v roce 2013 přes 2,1 milionů m3„Vše je v běhu a vše se rychle mění. Jak rychle, to můžeme vidět na případě Ukrajiny,“ dodává G. Schweighofer.

Jak uvádí Hospodářské noviny, Holzindustrie Schweighofer je rodinná firma, která se chlubí tradicí sahající až do 17. století. V současnosti provozuje dvě velké pily v Rumunsku, které s navazujícími závody zaměstnávají 2700 lidí. V Česku je srovnatelných pil jen několik – například závody Stora Enso v Plané u Mariánských Lázní a na Vysočině nebo Mayr-Melnhof Holz na Ostravsku. Přímo v jižních Čechách ovšem obdobný podnik chybí. Přitom právě tato lokalita leží na klíčové trase vývozu dřeva do Rakouska nebo Německa, kde jsou dnes hlavní odběratelé.

„Umístit pilu v jižních Čechách je docela chytré rozhodnutí, protože dřevo se odtud vozí rovnou za hranice. Díky novému závodu by se ale mohlo zpracovat už na našem území,” řekl pro HN Tomáš Hrubec, prezident Svazu zaměstnavatelů dřevozpracujícího průmyslu. Ve vývozu surového dříví patří Česko mezi evropskou špičku – ročně exportuje dříví v hodnotě necelých devět miliard korun. „Samotní zpracovatelé u nás v posledních letech zpravidla jen propouštěli. Každý nový projekt, který umožní zpracovat dřevo doma, můžeme přirozeně jen přivítat,” dodává Hrubec.

red.

 

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)