Vytisknout stránku

Stora Enso zavírá závod v Sollenau

Finská dřevařská firma Stora Enso oznámila dne 19. února 2014, že v rámci úsporného programu zavírá závod v rakouském Sollenau. Koncem března bude ukončen provoz pilařské linky, výroba lepeného dřeva skončí v roce 2015.

"Hlavním důvodem je zhoršení rámcových podmínek trhu, především možnosti nákupu a dovozu suroviny, protože regionální dříví je pro nás příliš drahé,“ řekl Herbert Jöbstl, který je ve společnosti zodpovědný za oblast střední Evropy.  

Smluvní závazky v souvislosti s dodávkami ze závodu v Sollenau budou kompenzovány dalšími pilařskými podniky ve městech Brand, Bad St. Leonhard, Ybbs a také v Plané a Ždírci v České republice. Výroba v Sollenau bude ukončena v průběhu tohoto kvartálu, produkce lepeného dřeva a hoblárna zůstanou v činnosti do II. kvartálu 2015, poté budou také uzavřeny.

Výrobní kapacita pilařského závodu v Sollenau dosahovala v průměru 400 000 m3 řeziva ročně v jednosměnném provozu. Vedení koncernu očekává, že uzavření závodu v Sollenau přinese úsporu ve výši kolem 7 milionů eur ročně. Jednorázové náklady na restrukturalizaci byly vyčísleny přibližně na 10 milionů eur.

Uzavření pilařského podniku jižně od Vídně se dotkne 125 zaměstnanců. Část z nich získá pracovní pozici v jiných firmách koncernu Stora Enso, převážně na pile v Ybbs. Vedení koncernu také oznámilo, že má záměr investovat 28 milionů eur do polského pilařského závodu v Murowě. Investice v Polsku má rozšířit produkci řeziva na 140 000 m3/ročně na třech pilařských linkách. Během následujících pěti let se počítá s dalším navýšením produkce na 400 000 m3/ročně, což je objem pořezu, který zajišťovala pila v Sollenau. (v roce 2013 dosáhl objem pořezu 450 000 m3). „Potřebujeme nahradit deficit ve výrobě lamel, který vznikne zavřením závodu v Sollenau. Spoléháme se na poptávku ze strany japonského trhu a k tomu potřebujeme borové dříví. V Rakousku jsou nevýhodné podmínky, které brání konkurenceschopnosti na mezinárodních trzích. Podle studie, kterou jsme si nechali vypracovat, jsou polské podmínky z hlediska disponibility suroviny příznivější“, dodal Jöbstl. Pila v Sollenau byla podle jeho názoru dobrým konceptem, firma Stora Enso ji získala v roce 2007. Rámcové podmínky se ale natolik změnily, že podnik ztratil konkurenceschopnost v mezinárodním měřítku.

Podle timber-online.net, derwaldbauer.at, ihb.de, HN

 

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)