Vytisknout stránku

Krize na Krymu a možné důsledky na dřevařský průmysl

Napětí mezi Ruskem a Ukrajinou se začíná promítat do vztahů na mezinárodních trzích. Index ruských akcií (RGBI) klesl v polovině března o 11 % a setrval na této nízké úrovni. Evropské burzy reagují na situaci na Krymu skepticky, ceny některých komodit, jako například zlata nebo ropy, začínají růst.

Vývoj rusko-ukrajinských vztahů by mohl ovlivnit také stabilitu evropského a celosvětového trhu s dřívím. Rusko je největším exportérem kulatiny a čtvrtým nejvýznamnějším vývozcem řeziva na světě. Země vlastní celou pětinu globální plochy lesů a podílí se více než pěti procenty na celosvětovém obchodu s dřívím.

V období 2007–2012 došlo k poklesu ruského exportu z důvodu vysokých cel (např. 25 % u jehličnaté kulatiny). V roce 2012 se stalo Rusko po dlouhém čekání členem Světové obchodní organizace (WTO) a po tvrdých jednáních byla exportní cla snížena téměř na polovinu. Od té doby ruský vývoz dříví významně narůstá.

Pokud krize na Krymu bude přetrvávat, hrozí Rusku nebezpečí politické a hospodářské izolace ze západu. Uvažuje se mimo jiné o vyloučení Ruska z WTO.

Vyhrocení situace a případné embargo by se dotkly řady evropských dřevozpracujících firem, které mají své pobočky v Rusku. Rusko je po Číně druhým největším vývozcem dřevěných produktů do zemí Evropské unie. Do listopadu 2013 dodalo Rusko do Evropské unie produkty ze dřeva o hodnotě 2,7 miliard eur. Také z Evropské unie směřuje do Ruska ročně objem výrobků ze dřeva v hodnotě 1,2 miliardy eur. Případné embargo by mělo razantní důsledky na evropský dřevařský průmysl a mohlo by způsobit celkovou nerovnováhu světového trhu s dřívím. Možné důsledky na trh dříví ale samozřejmě nejsou argumentem pro toleranci ruských aktivit na Krymu.

Podle www.ihb.de, HN

 

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)