Vytisknout stránku

Daniel Szórád byl hostem pořadu 20 minut Radiožurnálu

Odvolaný generální ředitel Lesů ČR Daniel Szórád byl 16. 5. 2018 hostem pořadu 20 minut Radiožurnálu. Hlavním tématem byly důvody jeho odvolání, opatření, které Lesy ČR navrhovaly k účinnému boji s kalamitou, ale i hodnocení přístupu premiéra Andreje Babiše k současné situaci.

Daniel Szórád se ohradil proti nařčení vládních představitelů, že podnik nekonal a nejednal se subjekty, které by mohly v boji s kůrovcem účinně pomoci. Jako příklad uvedl jednání z ČEZ, SŽDC, ale i jednání náměstka Patrika Mlynáře s partnery na dotčených ministerstvech.

Daniel Szórád v rozhovoru zmínil výzvu, která byla prostřednictvím Lesnicko-dřevařské komory (člena Agrární komory) doručena premiérovi vlády v demisi a v níž byly uvedeny návrhy změn u dotčených institucí a ministerstev. Na tuto výzvu ale podle slov Daniela Szóráda nikdo nereagoval.

Silvarium.cz zveřejňuje kompletní znění této výzvy:

Na pravou míru uvedl kalamitní situaci i u ostatních vlastníků lesů a připomněl výši kalamitních těžeb u VLS ČR na divizi Lipník nad Bečvou. Přesto současné objemy kalamitních těžeb nepovažuje ze dramatické a s ohledem na průměrné objemy těžby je považuje za zvladatelné.

Daniel Szórád také uvedl, že věří, že zodpovědní vlastníci omezí úmyslné těžby, aby se situace na trhu s dřívím nezhoršovala.

Na dotaz také zmínil absenci podpory českému lesnímu hospodářství a příklad podpory zpracování kalamitního dříví v zahraničí, např. v Bavorsku v loňském roce podpořili rychlé zpracování kalamitního dříví částkou téměř 2,5 miliardy korun.

V odpovědi na dotaz, kdo na kalamitě vydělá, řekl, že asi nikdo. Jediným, kdo by mohl na tomto mohl vydělat jsou podle jeho slov dřevozpracovatelé. „Určitě na tom nevydělá vlastník,“ uzavřel s tím, že si nedovede představit případ, kdy by na kalamitě měla vydělat nějaká těžařská firma.

Zároveň se pozastavil nad tím, jak málo je premiér Andrej Babiš informován o situaci v lesním hospodářství a až nyní zjišťuje, že se něco odehrává, přestože informace o nepříznivém vývoji dostával již v minulých letech. Zároveň se domnívá, že informace, které premiérovi byly poskytnuty, nebyly zcela korektní.

Bývalý generální ředitel Lesů ČR je přesvědčen, že není možné, aby dál pracoval u podniku Lesy ČR. O dalším působišti ještě jasno nemá. „Věřím, že se objeví nějaká další zajímavá možnost,“ uzavřel rozhovor Daniel Szórád.

Celý rozhovor z Radiožurnálu si můžete poslechnout zde.

Redakce

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)