Vytisknout stránku

Nová vodňanská pila nemusí přinést pouze pozitiva

KOMENTÁŘ: Rakouská dřevařská firma Schweighofer plánuje poblíž Vodňan vybudovat pilu v hodnotě čtyř miliard korun. V ní by chtěla zpracovávat české dřevo, které je dnes masivně vyváženo do Rakouska a v provozu zaměstnat 500 lidí. Ale jako u většiny věcí, které vypadají na první pohled zřejmě, je problém daleko složitější.

Nejprve je třeba říci, že Vodňany nejsou jen v jižních Čechách, ale hlavně ve střední Evropě, kde se od 90. let minulého století postavilo cca 15 moderních velkopil na zpracování dřeva. Celá řada z nich je v bezprostřední blízkosti hranic s ČR a jak vzájemně tak i s českými pilami se přetahují o dřevo. Někteří autoři a lidé z oboru, hovoří dokonce o „surovinové válce“. Tato výstavba pil vedla k dramatickému zvýšení kapacit a výkonů. Podle mých informací například v Rakousku pořezová kapacita mezi roky 2003 a 2007 stoupla o 1,8 mil. m3, v Německu dokonce o 13 mil m3!  Tyto nárůsty byly a dodnes jsou z velké části kryty dovozem dřeva. To je hlavní důvod, proč dřevo z ČR odchází do zahraniční! Tyto zahraniční kapacity stále existují a i v budoucnu budou chtít kupovat velké objemy dřeva z České republiky. Rozhodně je mylné domnívat se, že po příchodu nového zpracovatele na trh zahraniční pily snadno vyklidí své pozice a přenechají surovinu konkurenci. V této situaci se výstavbou velké pily v jakékoli části střední Evropy ještě zvýší konkurenční boj o dřevo, což požene ceny suroviny nahoru a to nejvíce tam, kde by byla postavena. Pily z velmi širokého okolí budou ještě méně konkurenceschopné a nucené propouštět (jak se tomu děje již posledních 5 let). Z hlediska zaměstnanosti by pila při pořezu 1 mil m3 s 500 zaměstnanci a současnou moderní technologií nebyla vůbec konkurenceschopná. Srovnatelné velkopily totiž zaměstnávají zhruba polovinu lidí.

V samotných Vodňanech by tedy opravdu došlo ke vzniku pracovních míst, ale co se stane v okolí a tím je třeba v případě takové velikosti počítat minimálně s okruhem 100 kilometrů? Dřevo, které zpracovávají menší a střední pily bude na základě „zaváděcích cen“ odkoupeno na novou pilu a o práci přijdou stovky zaměstnanců, kteří dnes takto dřevo zpracovávají. Je všeobecně známo a lze dokázat, že takováto moderní pila má 6-10x větší spotřebu dřeva na 1 zaměstnaného pracovníka než pila malá nebo střední. Což v tomto případě znamená zánik cca 1 750 – 2 500 přímých pracovních míst a pochopitelně i místa v navazujících službách. Takováto čísla nově nezaměstnaných se rozhodně nebudou líbit starostům okolních obcí a měst ani úřadu práce.

To, že vše výšeuvedené není jen teorie, již lze prokázat na příkladu pily v Paskově postavené v roce 2004, která měla řezat pro rakouskou firmu dřevo, aby se nemusela surovina vozit ze severní Moravy až do Rakouska. Výsledkem je, že pila dnes obtížně shání dřevo v ČR a do Rakouska se stále více a více suroviny vyváží i ze severní Moravy.

Následkem výšeuvedených poměrů ve střední Evropě postupně v ČR zanikají zejména střední a menší pily, krachy se však nevyhýbají ani velkým (Ptení, Čáslav). Současný způsob prodeje státního dřeva není pro tyto zpracovatelské kapacity příznivý zejména tím, že navyšuje vzdálenost, ze které mohou malé a střední pily dříví kupovat a jsou závislé pouze na libovůli velkých těžebních firem. Vytvořit lepší podmínky pro nákup suroviny ze státních lesů by mohla nově deklarovaná politika ministerstva zemědělství.

Petr Pražan

 

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)