Vytisknout stránku

ČLS: návrh Hnutí Duha není komplexním řešením, ale podnětem k diskuzi

Doplněno o reakci Hnutí Duha 28. 6. Hnutí Duha vytvořilo balíček opatření, která by podle zmíněného návrhu pomohla k lepšímu stavu lesů v zemi, a 13. 6. ho předalo vládě. Česká lesnická společnosti (ČLS) reaguje na tento materiál tiskovou zprávou, podle níž vnímá zveřejněný materiál Hnutí Duha spíše jako další příspěvek do diskuze, nikoli komplexní řešení problematiky. Podrobně se věnuje jednotlivým oblastech návrhu.

"Můžeme ocenit, že se jedná o pokus komplexně řešit současnou situaci v oblasti hospodaření v lesích a reagovat tak na některé negativní jevy, které zde v poslední době akcelerovaly. ČLS se touto problematikou zabývá dlouhodobě a k řadě témat organizuje odborné semináře. Snažíme se v tomto duchu vést a moderovat diskuzi, která zahrnuje odbornou i laickou veřejnost a spolupracujeme přitom s řadou předních odborníků nejen v oblasti lesnictví," uvádí republikový výbor (RV) České lesnické společnosti pro Silvarium.cz.

Čtěte také: Hnutí Duha předalo vládě komplexní balíček opatření pro zdravé lesy

RV ČLS vnímá zveřejněný materiál Hnutí Duha jako další příspěvek do diskuze, ve které hodlá nadále aktivně vystupovat. Vzhledem k povaze a rozsahu materiálu se chce podrobně vyjádřit k jednotlivým důležitým či kontroverzním bodům samostatně v dohledné době formou odborných seminářů, kde chce na předložený materiál reagovat spíše obecně, případně upozornit na některé problematické a nekorektně zavádějící pasáže.

"Je jasné, že materiál obsahuje řadu návrhů, které si zaslouží podporu. Zároveň je však nutné v rámci objektivity upozornit na to, že některé z nich se již řadu let v lesnické praxi provádějí, nebo jsou umožněny současným stavem legislativy. Materiál však vyznívá spíše tak, jako by se v tomto směru nic nedělalo či neměnilo, což je ostatně společným rysem podobných návrhů či prohlášení, které přicházejí z této strany vnímání lesního hospodaření," uvádí ČLS.

Podle TZ ČLS, red.

Kompletní vyjádření ČLS k jednotlivým opatřením v návrhu Hnutí Duha si můžete stáhnout a přečíst zde.

Reakce Hnutí Duha na vyjádření ČLS

Hnutí DUHA děkuje za stanovisko a kritické připomínky, jimiž Česká lesnická společnost reaguje na komplexní balíček návrhů, který jsme vládě České republiky předložili. Na vypracování a připomínkování návrhů se podílela řada odborníků z několika českých univerzit, vědeckých ústavů i praktičtí lesníci. Mají-li být jakékoliv návrhy pro zlepšení stavu českých lesů přijaté, jsme si jistí tím, že nejprve musí projít odbornou a veřejnou debatou. Vítáme proto návrh České lesnické společnosti diskutovat tato témata na odborných seminářích.

Oceňujeme vzájemnou shodu na řadě jednotlivých návrhů, přičemž neshody na jiných bodech vnímáme právě jako přirozenou součást diskuse, v které se mohou ukazovat a zpřesňovat východiska a hledat společná shoda. Stejně tak plně vnímáme a oceňujeme, že na některých místech hospodaří již dnes lesníci v souladu s řadou principů, které navrhujeme. Jejich práce si vážíme a i díky nim je možné navrhovat systémová řešení. Na argumenty uvedené ve stanovisku budeme rádi podrobněji reagovat právě v bližší diskusi, nyní je ale vhodné se vyjádřit aspoň k vymezení rámce diskuse. Rádi bychom se vyjádřili i k aktuální otázce certifikace lesů.

Souhlasíme s Českou lesnickou společností, že certifikace lesů je věcí vlastníků lesů a neměla by být předmětem diskuse jiných subjektů. Jiná je ovšem situace u státních lesů, které jsou veřejným vlastnictvím a vlastníka právně představuje stát, potažmo Ministerstvo zemědělství. V takovém případě je na místě diskutovat i na úrovni veřejné a politické, jaký standard certifikace poskytuje veřejnosti dostatečnou záruku kvalitního a udržitelného hospodaření.

Zdroj: Hnutí Duha

 

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)