Vytisknout stránku

100 let lesnických artefaktů

Výstava o lesnictví v dobových dokumentech 1918-2018 u příležitosti stého výročí vzniku Československa. Výstava vznikla ve spolupráci s Národním zemědělským muzeem v Praze, památkovými a fondovými institucemi na Slovensku a jednotlivci.

V letech 1918-1993 žili Slováci a Češi, s výjimkou období II. světové války, v jednom společném státě. Toto soužití vtisklo nesmazatelné stopy do historie obou národů a jednou z oblastí, kde ji vnímáme obzvlášť výrazně je lesnictví. Československá republika spojila historicky odlišně se vyvíjející lesní hospodářství, s čímž se lesníci museli v následujících letech vyrovnávat. Válečný konflikt, následné změny politického režimu v druhé polovině 20. století, a nakonec rozpad Československé republiky byly dalšími těžkými zkouškami, které prověřili funkčnost obhospodařování lesů. Výzvy současnosti - klimatické změny a environmentální limity hospodaření s lesy - staví před lesníky, dnes již samostatných států, další úkoly.

Stoleté jubileum od vzniku ČSR se stalo inspirací pro přípravu výstavní akce, která veřejnosti představuje vývoj lesního hospodářství prostřednictvím dostupných historických lesnických artefaktů v chronologickém řazení událostí, osobností a činností v lesním hospodářství obou našich zemí v letech 1918-2018. Těžištěm výstavy jsou sbírkové předměty, archivní materiály a literatura z fondů Lesnického a dřevařského muzea ve Zvoleně, které dokumentují lesnickou historii. Každý vystavený lesnický předmět je současně památkou na období společného státu Čechů a Slováků i na období po jeho rozdělení.

Více informací o výstavě naleznete zde.

red.

 

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)