Vytisknout stránku

V Mnichově byl zahájen lesnický veletrh Interforst 2018

13. mezinárodní veletrh lesního hospodářství a lesní techniky byl 18. 7. zahájen na mnichovském výstavišti. Na veletrhu se představí 450 vystavovatelů z 27 zemí na výstavní ploše 50 000 m2. Veletrh se řadí mezi vůdčí mezinárodní veletrhy ve svém oboru. Průměrná návštěvnost veletrhu INTERFORST je 50 000 návštěvníků z celého světa.

Od sázení a mulčování až po využití dřeva – doprovodný program veletrhu INTERFORST 2018, který se koná od 18. do 22. července na výstavišti v Mnichově, je stejně rozmanitý jako nabídka výrobků a služeb. Proběhne řada kongresů, fór a speciální ukázky, stejně jako i soutěže a vyhlášení výsledků.

Fotogalerie

Fotogalerii z prvního dne veletrhu od zástupce redakce Lesnické práce najdete zde.

Zelená pohovka „Green Couch"

Od středy do soboty se odborníci ze světa podnikání a politiky usadí na „zelenou pohovku" a budou diskutovat o aktuálních tématech lesnictví. Na zahájení veletrhu proběhne vrcholná událost – Michaela Kaniber, nově jmenovaná bavorská státní ministryně pro potravinářství, zemědělství a lesnictví, bude diskutovat s Josefem Plankem, generálním tajemníkem rakouského federálního ministerstva pro udržitelnost a cestovní ruch. Dalšími očekávanými hosty na „Green Couch" jsou Philipp Freiherr z Guttenbergu, předseda konsorcia německých majitelů lesů AGDW – Die Waldeigentümer, a Peter Konrad, předseda rakouské asociace podnikatelů v lesnictví.

Kongres a fóra

Sloganem letošního programu kongresu a fóra bude „Lesnictví v přechodu – přizpůsobení k zachování konkurenceschopnosti".
Fórum v hale B6 bude umístěno mezi ukázky obchodních aktivit, kde budou nezávislí odborníci v této oblasti od čtvrtka do neděle informovat o svých zkušenostech s cílem vyměnit si názory a nápady s odbornou veřejností. Zastřešujícími tématy budou lesní technologie, bezpečnost a ochrana zdraví při práci, stejně jako i praktické tipy pro podnikatele v lesním hospodářství a majitele lesů.

Na rozdíl od fór má kongres, který se bude konat ve čtvrtek a pátek dopoledne ve Fóru, spíše vědeckou povahu. Zástupci z oblasti vědy a výzkumu budou informovat o očekávaných tématech, která se v letošním roce budou týkat klimatických změn, využití dřeva, digitalizace a bioekonomie.

Speciální předvádění

Speciální předvádění s názvem „Od semenáčků až po štípané dříví – ucelený proces zpracování dřeva" v hale B6 zmapuje celý řetězec přidané hodnoty, od zasetí a mulčování přes péči o les až po konečný produkt.

Na speciální výstavě „V malém i velkém rozsahu - využití technologií ke zlepšení bezpečnosti", která se bude konat na venkovní ploše, bude německá Sociální pojišťovna pro zemědělství, lesnictví a zahradnictví (Sozialversicherung für Landwirtschaft, Forsten und Gartenbau – SVLFG) klást zvláštní důraz na bezpečnost při práci a zdravotní aspekty při používání technických nástrojů.

Praktické ukázky

Mistrovství Bavorska v těžbě se bude konat pod širým nebem. První den veletrhu budou učni bavorského státního lesního podniku soutěžit mezi sebou v odborné dovednosti.
Ve čtvrtek bude probíhat soutěž mezi národními týmy z Německa, Rakouska a Švýcarska v následujících disciplínách: řetězové vybavení, kombinace řezů, přesné krácení kmenů, odvětvování a kácení.
V pátek se uskuteční velké regionální mistrovství Bavorska v těžbě s přibližně 100 účastníky z celé Evropy.
Na předvádění STIHL TIMBERSPORTS® budou špičkoví sportovci představovat různé akční sportovní disciplíny. Navíc všichni návštěvníci budou mít příležitost vyzkoušet svůj vlastní talent s dvoumetrovou ruční pilou („single buck") pod odborným vedením sportovců.

Den Rakouska

Ve čtvrtek bude doprovodný program INTERFORST plně věnován Rakousku.
Několik přednášek na kongresu a na fórech se bude týkat sousední země Německa.
Dále sdružení lesních podnikatelů z Německa, Rakouska a Švýcarska bude denně poskytovat informace o tématu vzdělávání a dalšího vzdělávání. V tomto kontextu budou ve společném pavilonu nabízeny cenné náměty a informace.

Cena německého lesa

Deutsche Landwirtschaftsverlag (německý vydavatel zemědělského tisku) poprvé v letošním roce udělí německou cenu v oboru lesnictví. Cena bude tentokrát udělena v kategoriích „Lesní majitel roku", „Vlastník lesa roku", „Podnikatel v lesnictví roku" a „Lesník roku". Vítězové budou vybráni druhý den konání veletrhu INTERFORST 2018. Všichni podnikatelé v lesnictví a vlastníci lesů v regionu DACH (Německo, Rakousko, Švýcarsko) se mohou zúčastnit. Odborná porota posoudí následující kritéria: záměr, inovace, originalita, příkladný charakter, ekonomická efektivnost, rozsah marketingových a reklamních aktivit s ohledem na udržitelnost.

Testování automatických štípacích strojů

Německý vydavatel zemědělských titulů Deutsche Landwirtschaftsverlag bude prezentovat porovnání čtyř různých automatických štípacích strojů. Výsledky srovnávacího testu budou prezentovány živě na akci „Forstpraxis spezial" na otevřeném prostranství. Během veletrhu budou pětkrát denně probíhat komentovaná předvádění.

Všechny informace o veletrhu najdete na www.interforst.com! Pozvánku na veletrh v češtině najdete zde.

Redakce

 

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)