Vytisknout stránku

Moravskoslezský kraj žádá více lesnických odborníků na obcích

Více odborníků v oblasti lesnictví na obcích s rozšířenou působností, ale například i zjednodušení výběrových řízení na firmy likvidující kůrovcovou kalamitu by mohlo v Moravskoslezském kraji pomoci v boji s kůrovcem. ČTK to dnes po prvním zasedání kalamitního štábu řekli hejtman Ivo Vondrák (ANO) a náměstkyně hejtmana pro oblast životního prostředí Jarmila Uvírová (ANO).

"Kromě finanční podpory bude Moravskoslezský kraj usilovat i o personální posílení státní správy lesů na obcích s rozšířenou působností, aby mohly být intenzivněji prováděny kontroly a ukládána opatření vlastníkům lesů pro boj s kůrovcem. Také budeme požadovat změnu systému hospodaření Lesů České republiky, aby mohl tento podnik pružně a efektivně proti kůrovci zasahovat," uvedl hejtman Ivo Vondrák (ANO). O všech závěrech dnešního setkání kalamitního štábu chce kraj informovat ministra zemědělství Miroslava Tomana (za ČSSD).

Podle Uvírové je kraj připraven na likvidaci kůrovcové kalamity poskytnout i finanční prostředky. "Ve spolupráci s vlastníky lesů vytvoříme dotační program, který vhodně doplní dotační tituly vypsané ministerstvem zemědělství. Chceme ale pomoci zabránit šíření kůrovcové kalamity nejen finančně, ale také v komunikaci s vládou České republiky, která by měla kalamitu jako majoritní vlastník lesů na území kraje řešit. Proto je intenzivní spolupráce s vlastníky lesů nezbytná," míní Uvírová. Podle ní kraj bude také pomáhat například při vyhledávání pozemků pro sklady dříví.

Náměstkyně uvedla, že úloha kraje v kalamitním štábu je hlavně koordinační a měla by vést k jednodušší komunikaci mezi jednotlivými subjekty.

Jen v loňském roce se v Moravskoslezském kraji vytěžily skoro tři miliony metrů krychlových dřeva. Z toho bylo 90 procent stromů pokáceno právě kvůli kůrovci. Kůrovcem bývají souhrnně nazýváni škůdci lýkožrout smrkový a lýkožrout severský. Podle informací lesníků chřadnou lesy v Moravskoslezském kraji kvůli klimatickým změnám pětkrát rychleji, než by je lesníci za normálních podmínek stačili obnovovat. Narušeno je prakticky 90 procent lesů.

Členy pracovní skupiny jsou zástupci nejvýznamnějších vlastníků lesů v kraji, dotčených orgánů státní správy lesů, Agentury ochrany přírody a krajiny České republiky a odborného vědeckého pracoviště. Znovu by se kalamitní štáb měl sejít v září.

Podle ČTK, red.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)