Vytisknout stránku

S lesními požáry bojuje kromě Skandinávie také jižní Evropa

Ve Švédsku oheň v posledních dnech zničil zhruba 20 tisíc hektarů lesa. S rozsáhlými lesními požáry ale bojuje také několik středomořských států. Oheň vypukl u měst Bogomolje na ostrově Hvar a Tugare u Splitu. Oheň zuří i na mnoha místech Černé Hory, která už požádala o mezinárodní pomoc. S požáry se potýkají také Itálie či Španělsko a tragickou bilanci několika desítek mrtvých má požár v okolí města Rafina v Řecku.

Foto: en.protothema.gr

V Řecku kvůli tragédii vyhlásili třídenní státní smutek. Oheň severovýchodně od Atén pronikl do obytné zástavby. Ušetřena nebyla ani letoviska na východním pobřeží Attiky. Hořelo ale i jinde, třeba západně od Atén.

V celé přímořské Dalmácii se vyskytují dvě desítky požárů. Velmi kritická situace je zatím v oblasti městečka Srinjine a obcí Gornje a Donje Sitno. Do boje s plameny jsou zde nasazeny tři letouny. 

Chorvatské pobřeží, které patří k oblíbeným letním destinacím, sužují lesní požáry o prázdninách často. Ty letošní jsou podle agentury AP považovány za jedny z nejhorších. O víkendu podle chorvatské agentury Hina u chorvatského pobřeží hořelo přibližně 352 hektarů lesa.

Ve vnitrozemí, v sousední Bosně, hasiči rovněž bojují s požáry v okolí měst Mostar a Trebinje.

V noci oheň zachvátil i černohorské pobřeží na poloostrově Luštica na severu země, uvedl chorvatský list Blic. Ministr vnitra Mevludin Nuhodžić podle podgorického listu Vijesti sdělil, že vláda požádala o mezinárodní pomoc středisko pro mimořádné situace při Evropské komisi. Uvedl, že situace na požářištích je pod kontrolou, nicméně nasazeny jsou všechny hasičské jednotky z pobřeží, kterým pomáhají i hasiči z měst na severu země.

V Evropě zuří lesní požáry, Černá Hora žádá o mezinárodní pomoc

Požáry zasáhly Řecko i Švédsko. Na jihu zabily desítky lidí, na severu zničily 20 tisíc hektarů lesa

Podle ct24.cz a ihned.cz, red.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)