Vytisknout stránku

Riziko lesních požárů je vysoké, varují lesníci z CZECH FOREST think tanku

Dlouhodobé extrémní sucho a teplo významně zvyšuje riziko požárů v lesích. V lokalitách s vysokým rizikem lesních požárů a velkým pohybem návštěvníků lesa navrhují lesníci z CZECH FOREST think tanku zakázat vstup veřejnosti mimo značené a zpevněné lesní cesty. Zároveň by se vlastníci lesů a hasiči měli připravovat na riziko korunových požárů s rychlým šířením a možností zasažení velkých ploch včetně obydlených oblastí.

Ilustrační foto: Miroslav Pavlík

Současné sucho představuje zvýšené riziko vzniku požárů, a to nejen pozemních, ale i korunových, které u nás byly zatím velmi výjimečné. Korunové požáry se vyznačují velmi rychlým šířením a podstatně složitějším hašením. V posledních 20 letech vznikl jediný částečně korunový požár a to 24. 5. 2012 na Bzenecku. Tehdy shořelo 4-5 tis. ha lesa a kromě finanční škody v řádech milionů korun došlo i k ekologickým škodám a zalesnění poškozených ploch je problémem do současnosti. Předpoklady pro vznik a šíření korunových požárů jsou nyní podstatně vyšší než v létě 2012, protože panující sucho vysušuje lesní hrabanku, ale také snižuje obsah vody v dřevě a listech stromů, navíc v lesích narůstá objem suchých stromů.

Přetrvávající deficit srážek se projevuje také vysycháním řek a vodních nádrže, což může významně komplikovat dostupnost vody pro hašení.

Lesníci z think tanku CZECH FOREST navrhují, aby kompetentní orgány zvážily možnost preventivního opatření v podobě zákazu vstupů veřejnosti do lesů mimo vyznačené turistické cesty a zpevněné lesní cesty. V oblastech, kde se v porostech ve větší míře vyskytují suché stromy je třeba tento postup zvážit velmi svědomitě.

Lesnický think tank vyzývá subjekty a osoby pracující v lesích, aby nepodceňovaly riziko vzniku požárů způsobené například závadou strojů a veškeré lesnické stroje, ale i další vozidla vybavily odpovídajícími hasícími přístroji, jejichž rychlé použití může zastavit požár v samém začátku. Zároveň vyzývají všechny osoby pohybující se v lese k maximální opatrnosti a zodpovědnému chování. Terénní lesnický personál by měl také věnovat zvýšenou pozornost rizikovým oblastem a pravidelně je monitorovat a v případě porušení lesního zákona informovat Policii ČR, případně HZS ČR.

Vzhledem k opakování suchých roků je podle názorů členů lesnického think tanku vhodné urychleně zahájit jednání mezi zástupci vlastníků lesů a hasičským záchranným sborem a příslušnými ministerstvy o tom, jak by měly zúčastněné strany na rostoucí riziko a případný vznik požárů reagovat. Výhodou ČR je sice hustá síť profesionálních i dobrovolných jednotek hasičů, ale pro případ velkých lesních požárů zde například chybí odpovídající letecká technika (efektivně se do hašení lesních požárů zapojuje pouze vrtulník Letecké služby Policie ČR s bambi vakem o objemu 910 litrů). Zajištění kapacit pro letecké hašení by bylo vhodné koordinovat okolními státy. Posílen by měl být také monitoring lesních porostů, obzvlášť v rizikových lokalitách. Ve spolupráci hasičského záchranného sboru a státních vlastníků lesů by například mohla vzniknout hasičská jednotka s celorepublikovou působností specializující se na problematiku lesních požárů.

Více informací najdete na www.czechforest.cz.

Podle TZ CZECH FOREST think tank (5. 8. 2018)

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)