Vytisknout stránku

Kvůli polomům v NP Šumava letos a loni vytěžili 220 000 kubíků dříví

Kvůli polomům v loňském a letošním roce v šumavském národním parku museli tamní pracovníci vytěžit 220 000 krychlových metrů dříví. Jen loni lesníci pokáceli 170 000 krychlových metrů stromů, zbytek připadl na letošní polomy. Kromě toho NP Šumava musel letos vykácet 15 000 metrů krychlových kůrovcového dříví.

Řekl to mluvčí parku Jan Dvořák. Dodal, že v době největšího náporu lesníci vytěžili měsíčně až 40 000 krychlových metrů dříví. Nejvíce se jednalo o oblasti v okolí Nové Pece a Stožce na Prachaticku. První ničivá bouře polámala stromy v šumavských lesích v polovině srpna loňského roku. "Polomy z tohoto období tvoří největší část z celkového objemu," uvedl. Podle odhadů tehdy lesníci zpracovali více než 120 000 metrů krychlových polomů.

Měsíčně tak z lesů odvezli pracovníci až 1300 kamionů dřeva. Většinu polomového dřeva už park prodal. Některé zůstává uskladněno, nejvíc ho je stále v Nové Peci. Poptávka na trhu se dřívím není v současnosti tak vysoká jako v minulosti. Způsobuje to nadbytek kůrovcem napadených stromů na různých místech republiky.

Šumavský park však eviduje pokles těžby takto zasažených stromů. "Letos se zatím jedná o 15 000 krychlových metrů kůrovcového dřeva, což je v porovnání se stejným obdobím loňského roku 61 procent," uvedl Dvořák. Dodal, že nejvíce kůrovce evidují v okolí Prášil a Srní na Klatovsku a Českých Žleb na Prachaticku.

Podle ČTK, red.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)