Vytisknout stránku

Josef Vojáček byl uveden do funkce generálního ředitele Lesů ČR

Aktualizováno 4. 9. 2018. Josefa Vojáčka, nového generálního ředitele státního podniku Lesy České republiky, jmenoval a 3. září 2018 uvedl v Hradci Králové do funkce ministr zemědělství Miroslav Toman.

„Tento týden začneme jednat s obchodními partnery i ostatními vlastníky lesů. Chceme se dohodnout na strategii i způsobu, jak společně čelit klimatické změně, tedy suchu a kůrovcové kalamitě," uvedl nový generální ředitel Josef Vojáček. Podle něj je třeba upravit obchodní model státního podniku. „Ten musíme přizpůsobit aktuálním přírodním změnám, které se dějí. Jde například o pružnější zadávání prací, nyní zejména těch, které souvisejí s těžbou a asanací kůrovcového dříví. Zásadní je také řešení odbytu, uskladnění a cenového propadu dřevní hmoty," dodal Vojáček.

Josef Vojáček také uvedl, že kladných hospodářských výsledků se podnik v příštích letech spíše nedočká. „Každý plusový výsledek bude úspěchem. Na zisky z minulých let můžeme zapomenout,“ prohlásil.

V nejbližší době bude muset být podle jeho slov v nejhorším případě vytěžen dvojnásobek až trojnásobek běžné roční těžby, tedy až 17 milionů kubíků. Odhad postižení lesů kůrovcovou kalamitou se pohybuje kolem jedné pětiny území spravovaného Lesy ČR.

Takový objem kalamitního dřeva se ale podniku nepodaří prodat hned. „Budeme ho muset na vlastní náklady uskladnit a teprve potom umístit na trh. Nevýhodu to má v tom, že dříví ztrácí na kvalitě, i když v rámci kalamitního dříví už nejde o velké ztráty. Do skladů poputuje minimálně milion kubíků,“ domnívá se Josef Vojáček. Ten také neplánuje revoluční změny obchodního modelu státního podniku, protože podobné pokusy podle jeho názoru nepřinesly nikdy nic dobrého. Současný model hodlá rozšířit o další nástroje odbytu dříví, aby vznikl mix, který umožní Lesům ČR zobchodovat narůstající objemy kalamitního dříví. Obchodní model by Vojáček chtěl například rozšířit o zavedení takzvaných rámcových smluv na těžební a pěstební činnosti. Zadávání prací předem osloveným firmám prostřednictvím jednacího řízení bez uveřejnění hodlá využívat jen v krajním případě, například při větrné kalamitě. Počítá také s navýšením kapacit lesních závodů Lesů ČR.

Nový generální ředitel také připustil, že Lesy ČR budou muset v budoucnosti přistoupit k některé z variant cizího financování. 

Josef Vojáček také uvedl, že Lesy ČR intenzivně shánějí kapacity v zahraničí a například několik firem z Pobaltí již pro Lesy ČR pracuje. 

Do funkce generálního ředitele Lesů ČR uvedl Josefa Vojáčka ministr zemědělství Miroslav Toman. „Pan ředitel Vojáček má moji plnou důvěru a těším se na vzájemnou spolupráci. Věřím, že jako zkušený odborník se dokáže razantně vypořádat s náročnými úkoly, jako jsou kůrovcová kalamita, sucho v lesích, propad cen dříví či spolupráce s dodavateli prací," řekl na setkání s novináři.

Ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) také řekl, že Vojáček do čela LČR nastupuje jako krizový manažer. „Má za úkol vyvést Lesy ČR z nelehké situace, z dopadu klimatických změn, jejichž výsledkem je kůrovcová kalamita," řekl ministr. Vojáčkovým úkolem je podle něj také personální a finanční stabilizace a dovedení podniku k budoucí ekonomické prosperitě.

Jmenování Josefa Vojáčka v médiích

Pořad Interview ČT24 s Josefem Vojáčkem naleznete zde.

 

 

 

Rozhovor s Josefem Vojáčkem na Seznamzpravy.cz naleznete zde.

 

 

 

 

 Redakce

 

 

Líbil se vám článek?
(1 hlas)