Vytisknout stránku

Slovensko chystá zpřísnění ochrany přírody v národních parcích

Slovenské ministerstvo životního prostředí navrhlo zpřísnění ochrany přírody v národních parcích, od které si slibuje například omezení těžby dřeva a jiných zásahů v chráněných územích. Novinářům to 2. 10. řekl ministr životního prostředí László Sólymos.

Úřady na Slovensku dlouhodobě čelí výtkám nevládních i mezinárodních organizací, že dostatečně nechrání nejvzácnější přírodní lokality. Ekologové opakovaně upozornili například na rozsáhlou těžbu dřeva v lesích, včetně národních parků.

"Hlavní myšlenka je jasná - v národních parcích musí být ochrana přírody nadřazena všem činnostem. Pokud jsme se rozhodli, že máme národní parky, tak jim musíme zajistit ochranu," řekl Sólymos.

Za omezení činnosti v národních parcích bude stát vlastníkům pozemků vyplácet kompenzace. Všechny státní pozemky v národních parcích by nově měla spravovat státní ochrana přírody.

Slovensko má devět národních parků, které zabírají 6,5 procenta rozlohy země. Z toho ale jen malá část jsou plochy, kde nejsou povoleny žádné činnosti. Podle Sólymose návrh ministerstva počítá s tím, že po schválení předlohy parlamentem by na polovině území národních parků nebyly povoleny žádné zásahy, příroda by tak byla ponechána vlastnímu vývoji. "Naše novela není zaměřena proti poctivým lesníkům, dotkne se těžařů, kteří kvůli stromu nevidí les," řekl ministr.

Ochranáři a lesníci na Slovensku se dostali do sporu i kvůli rozšíření kůrovce. Slovenské ministerstvo zemědělství dříve v tomto roce tvrdilo, že poškození lesů tímto škůdcem loni na Slovensku dosáhlo nového maxima nejméně od roku 1960. Úřad se také zastal lesníků, kteří obhajují potřebu zásahů člověka v lesích proti kůrovci.

Podle ČTK, red.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)