Vytisknout stránku

LČR letos pošlou do státního rozpočtu 2,5 mld. Kč, schválila vláda

Doplněno 25. 10. Lesy ČR odvedou letos do státního rozpočtu 2,5 miliardy korun. Na tiskové konferenci po jednání vlády o tom informoval ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD). Za posledních pět let podnik takto odvedl skoro 30 miliard korun, loni šlo o tři miliardy korun. Letošní odvod je nejnižší od roku 2013, kdy podnik začal peníze do rozpočtu posílat. V srpnu generální ředitel podniku Josef Vojáček podle ČTK uvedl, že takovou výši odvodu očekává.

"Předkládáme ještě jeden materiál, a to je odvod z Lesů ČR do státního rozpočtu. V letošním roce Lesy ČR odvádějí do státního rozpočtu 2,5 miliardy korun, tak jak bylo naplánováno, a zítra se to probere," řekl na tiskové konferenci Ministr zemědělství Miroslav Toman.

Čtěte také: O místa čtyř odborných ředitelů Lesů ČR se uchází 33 lidí

Toman Euru řekl, že původně se plánoval třímiliardový odvod. "Je to snížené o půl miliardy, původně to byly miliardy tři. Nepředpokládám, že bychom příští rok odváděli nějaké peníze," dodal.

Loňský odvod byl nejnižší od roku 2013, kdy podnik, kterému patří zhruba polovina lesů v ČR, začal peníze do rozpočtu posílat. V závěru předloňského roku Lesy ČR do rozpočtu státu odvedly 5,6 miliardy korun, v roce 2015 odvod činil 8,22 miliardy korun. V roce 2014 byl odvod 6,5 miliardy korun a v roce 2013 to bylo šest miliard korun.

Jak uvedl Josef Vojáček v rozhovoru pro Lesnickou práci 10/2018, v průběhu posledních pěti let Lesy ČR odvedly do Fondu zakladatele 30 miliard korun, navíc na dani z příjmu právnických osob odvedly dalších 5 miliard korun, což je 35 miliard korun čistého peněžního toku, který ze státního podniku odešel. Aby mohly být tyto finanční prostředky odvedeny, byly zhruba před dvěma až třemi roky rozpuštěny rezervy na pěstební činnost a další rezervní fondy. "Rezervní fond je totiž nutné nejdříve v rámci účetnictví zrušit, aby byly uvolněny prostředky, které musí být jinak vázány na krytí rezervních fondů. Typickým příkladem je zákonná rezerva na pěstební činnost, kdy celá výše této rezervy musí být složena na vázaném účtu, a finanční prostředky jsou tak v podstatě nedotknutelné. Tímto postupem se stav finančních prostředků na účtech LČR velmi ztenčil a LČR tak byly přenastaveny na průběžné provozní financování. Bohužel dopad kalamity a kolaps trhu s dřívím způsobily, že příjmy nestačí ani na vlastní provoz firmy a ta je měsíčně v provozní ztrátě," řekl Vojáček.

Na dotaz, proč stát i v současné složité situaci trvá na vysokých odvodech, Josef Vojáček odpověděl: "Odvody státních podniků jsou předmětem střednědobých rámců státního rozpočtu. Státní rozpočet je zákon a dovedu si představit, že pokud tyto částky byly do zmíněného zákona již jednou zakomponovány, tak s nimi lze pohnout jen velmi těžko."

"Rezervy ke konci roku 2018 nebudou mít Lesy ČR žádné, disponibilní objem finančních prostředků se bude pohybovat kolem 2 miliard korun. Hospodářský výsledek za rok 2018 bude určitě menší než 1 miliarda korun," uvedl dále pro Lesnickou práci generální ředitel Lesů ČR.

Lesy ČR letos čekají propad zisku na 600 až 800 mil. z 3,7 mld Kč

Státní podnik Lesy České republiky letos očekává pokles zisku před zdaněním na 600 až 800 milionů korun z loňských 3,74 miliardy korun. Přesto bude podnik schopen do státního rozpočtu letos poslat 2,5 miliardy korun. Důvodem snížením zisku podniku je propad cen dřeva, kterého je kvůli kůrovci na trhu velký přebytek. Lesům ČR patří téměř polovina lesů v zemi.

"S touto výší odvodu (státu) jsme počítali a finanční prostředky na její krytí máme zajištěny," uvedla mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová. Za posledních pět let podnik odvedl státu téměř 30 miliard korun, loni šlo o tři miliardy korun. Letošní odvod je nejnižší od roku 2013, kdy podnik začal peníze do státního rozpočtu posílat.

Lesy ČR nevylučují, že by pro své budoucí financování mohly využít úvěr. Dosud podnik hospodařil bez úvěrů. "Samozřejmě se snažíme, a budeme i nadále, o udržení finanční soběstačnosti. Vzhledem k situaci na trhu a vývoji hospodaření LČR lze jako poslední možnost v příštím roce zvážit provozní úvěrový rámec," uvedla mluvčí.

Podnik odmítl, že by se kvůli odvodu peněz státu mohl dostat do finanční nestability. "Ačkoliv od července hospodaříme v měsíčních provozních ztrátách, hospodářský výsledek před zdaněním za rok 2018 odhadujeme na 600 až 800 milionů korun. O finanční nestabilitě tedy nelze hovořit, kombinace různých finančních zdrojů je normálně používaným obchodním modelem," uvedla mluvčí.

Zdroj: ČTK

Redakce

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)