Vytisknout stránku

PEFC certifikaci spotřebitelského řetězce lze získat výhodněji

Předsednictvo sdružení PEFC ČR schválilo dočasné zrušení notifikačního poplatku pro zájemce o udělení certifikace PEFC spotřebitelského řetězce. Toto zvýhodnění bude platné do konce roku 2014 a vztahuje se na všechny zpracovatelské firmy, které dosud certifikát C-o-C neměly.

Důvodem tohoto opatření je povzbudit nové zájemce, aby si přínos certifikace mohli vyzkoušet a posoudit za zvýhodněných podmínek.
Časově omezený benefit pro nové zájemce o certifikaci PEFC

Na pravidelném zasedání vedení sdružení PEFC ČR, konaném v dubnu letošního roku, bylo jednomyslně schváleno dočasné zrušení (resp. zpětná refundace) notifikačního poplatku nově certifikovaným firmám v rámci PEFC spotřebitelského řetězce. Toto zvýhodnění se týká všech společností, které v minulosti nebyly certifikovány a získají PEFC certifikát od května do konce roku 2014. A jaký benefit toto opatření reálně nabízí? Výše notifikačního poplatku se odvíjí od počtu zaměstnanců certifikovaného subjektu – u nejmenších s počtem do pěti zaměstnanců – se jedná o 2 500 Kč až u subjektů s více než dvěma sty zaměstnanci ve výši 40 000 Kč. Notifikační poplatek se platí každoročně a sazebník dle počtu zaměstnanců je uveden na webových stránkách www.pefc.cz

PEFC ČR chce tímto krokem zvýhodnit jednak vlastní získání certifikátu PEFC a usnadnit tak zejména menším či středně velkým firmám získání certifikace, její zavedení do řízení společnosti, spojené administrativní úkony, a samozřejmě i umožnit vyhodnocení potenciálních přínosů pro odbyt i samotné vnímání firmy jako takové.

A jak mají noví zájemci postupovat?

PEFC certifikáty spotřebitelského řetězce vydávají nezávislé certifikační orgány. Tyto certifikační orgány musí být uznány ze strany organizace PEFC. Samotná organizace PEFC ČR certifikáty nevydává. Certifikační orgán provede přímo na místě audit vaší organizace. V průběhu tohoto auditu certifikační orgán zkontroluje, zda jste správně implementovali požadavky PEFC stanovené pro spotřebitelský řetězec. Tyto požadavky naleznete na www.pefc.cz v technickém dokumentu CFCS 2002:2013.

Pokud vaše organizace tyto požadavky splní, certifikační orgán vám vydá PEFC certifikát spotřebitelského řetězce. Jakmile tento certifikát obdržíte, můžete si zažádat o možnost užívání loga a značky PEFC.

Čtyři základní kroky k získání certifikátu spotřebitelského řetězce:

1. Interní komunikace

Informujte své zaměstnance a kolegy o tom, co to je PEFC a o důvodech, proč se do něj chcete zapojit. Budete potřebovat jejich pomoc. Vy nebo některý z vašich kolegů budete mít celkovou odpovědnost za implementaci a správu spotřebitelského řetězce ve vaší organizaci.

2. Vytvoření systému

Předem naplánujte a určete, co bude zapotřebí udělat, kdo a kdy to zajistí. Vyberte si způsob sledování toku dřevní suroviny, zpracujte a otestujte si interní směrnici spotřebitelského řetězce. Případné úpravy proveďte ještě předtím, než sjednáte audit s nezávislým certifikačním orgánem.

3. Sjednání auditu

Vyberte si certifikační orgán a zorganizujte návštěvu na místě, aby mohl být audit proveden. Auditor posoudí, jak jsou implementovány a dodržovány standardy PEFC platné pro spotřebitelský řetězec. Pokud budete úspěšní, získáte krátce po auditu svůj certifikát spotřebitelského řetězce.  

4. Zachování platnosti vašeho certifikátu 

PEFC certifikát spotřebitelského řetězce platí maximálně po dobu pěti let. Každoročně se musí provést kontrola (dozorový audit), která potvrdí, zda vaše činnost i nadále splňuje požadavky spotřebitelského řetězce.



Kolik to bude firmu stát?

Náklady na získání PEFC certifikátu se skládají z notifikačního poplatku (zdroj příjmů PEFC ČR) a poplatku pro certifikační orgán za provedení auditu. Společnosti certifikované od května do konce letošního roku budou tedy hradit pouze poplatek za provedení auditu certifikačnímu orgánu.

Ceny za PEFC certifikaci spotřebitelského řetězce určují jednotlivé certifikační orgány. Vzhledem ke konkurenční podstatě podnikání v oboru certifikace se ceny mohou u různých certifikačních orgánů lišit. Většina certifikačních orgánů vychází při stanovení poplatků z času, který je zapotřebí pro provedení auditu. Doba trvání auditu závisí na celé řadě faktorů, včetně velikosti podniku a složitosti spotřebitelského řetězce. Průměrná doba provádění auditu činí půl dne až dva dny a náklady na samotné provedení auditu se pohybují od 13 000 do 40 000 Kč.

Proč má smysl používat logo PEFC při prezentaci firmy?

O smysluplnosti používání loga PEFC jsme obsáhleji psali již v minulosti, proto pro úplnost shrnujeme to podstatné a důležité:
- jedná se o mezinárodně uznávanou, důvěryhodnou a dlouhodobě zavedenou značku,
- je jasným sdělením o přístupu vlastníků lesů a firem k životnímu prostředí,
- může být součástí image Vaší firmy, kterou je třeba prezentovat,
- pomáhá oslovit environmentálně zaměřené odběratele a zákazníky,
- je dokladem příslušnosti k celosvětově nejrozšířenějšímu certifikačnímu systému trvale udržitelného hospodaření v lesích,
- vystavení licenční smlouvy, přidělení a užívání loga PEFC s unikátním licenčním číslem firmy je bezplatné.

Využijte této příležitosti a připojte se do skupiny již více než 190 společností v ČR, které úspěšně prošly procesem certifikace spotřebitelského řetězce lesních produktů!  Nepopiratelnou výhodou je skutečnost, že surovinová základna ČR je ze 70 % certifikována systémem PEFC. Doložitelným trendem a standardem zejména u firem v západní a jižní Evropě je jejich postoj – certifikací PEFC dávají jasně najevo svou environmentální a sociální odpovědnost a zároveň využívají výhod, které jim logo PEFC poskytuje při komunikaci s odběrateli a zákazníky.

Další podrobnější informace naleznete na www.pefc.cz nebo nás kontaktujte na e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Andrea Pondělíčková
Líbil se vám článek?
(0 hlasů)