Vytisknout stránku

Kůrovcová kalamita byla tématem jednání sněmovního výboru pro ŽP

Množství kůrovcových těžeb nejspíš vzroste příští rok na dvojnásobek. Uvedl to na jednání sněmovního výboru pro životní prostředí náměstek ministra zemědělství pro řízení sekce lesního hospodářství Patrik Mlynář. Jde podle něj zatím o hrubé odhady, přesnější čísla na základě těžeb bude stát znát na konci roku. Výbor vyzval stát k předložení krizového plánu a novely lesnického zákona.

Podle ředitele Ústavu pro hospodářskou úpravu lesů v Brandýse nad Labem Jaromíra Vašíčka se letos výrazně zhoršil zdravotní stavu zhruba u dvou procent výměry lesů. Stromy uschly nebo byly vykácené, šlo přibližně o 44 000 hektarů lesních ploch. U 350 000 hektarů se zdravotní stav lesa zhoršil, zbývajících 78 procent ploch lesů je zatím bez viditelné změny.

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) uvedl, že kůrovcová kalamita změní tvář české krajiny. Podle něj jsou na vině smrkové monokultury a klimatická změna, kvůli které mají stromy málo vlhkosti na obranu před tímto broukem. Podle poslance Jana Zahradníka (ODS) udělala špatné kroky ale také správa lesů a správa ochrany přírody. Zahradník se snažil prosadit, aby ministerstva vytvořila analýzu dopadů bezzásahovosti v národních parcích na přemnožení kůrovce, což ale výbor neschválil. Podobně dopadl návrh poslance Jaroslava Holíka (SPD), aby se stát snažil zabránit snižování hladiny podzemních vod.

Podle ČTK, red.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)