Vytisknout stránku

SVOL žádá podporu vlastníků lesů při schvalování rozpočtu

Ve středu 19. prosince začne v Poslanecké sněmovně závěrečné projednávání vládního návrhu zákona o státním rozpočtu na rok 2019. Co přinese lesům? Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů (SVOL) před závěrečným hlasováním o rozpočtu napsalo dopis všem poslancům a žádá je o pomoc.

Ministerstvo zemědělství přislíbilo navýšit původní částku v rozpočtu určenou pro podporu lesního hospodářství zhruba na dvojnásobek, tedy cca z 600 mil. Kč na 1,15 ml. Kč. Skupina poslanců podala pozměňovací návrh navyšující finance pro lesy o 5,8 mld. Kč.  Ve světle stále narůstajících škod v důsledku sucha a rozvoje kůrovcové kalamity, které se nyní odhadují už na 18 mld. Kč, se tato podpora ukazuje jako naprosto nezbytné minimum. SVOL proto považuje přijetí zmíněného pozměňovacího návrhu a zákonné zakotvení podpory lesního hospodářství za nutné a vhodné.

Na jednání Zemědělského výboru PS (16. 11. 2018) ministr zemědělství konstatoval, že v rozpočtu na r. 2019 je vyčleněno 600 mil. Kč pro lesní hospodářství, které zahrnují zejména výplatu příspěvků na hospodaření v lesích. Tato částka ale bude v r. 2019 navýšena o 200 mil. Kč z nespotřebovaných výdajů a o 300 mil. Kč z předpokládaných úspor resortu na likvidaci kůrovcové kalamity na celkovou částku 1,15 mld. Kč. V případě potřeby bude resort žádat vládu o další finanční prostředky na mimořádná opatření proti kůrovci.

Poslanec Vlastimil Válek navrhoval nastartovat dlouhodobý trend postupného navyšování finančních prostředků v rozpočtu na řešení problémů spojených s vodou a lesy. Určitým způsobem tak „předzavázat" tvorbu rozpočtu v příštích letech.

Poslanec Jaroslav Martinů upozornil na obrovský problém výparu vody, který se za poslední desetiletí dramaticky zvedl v důsledku zvyšování teploty a sucha. Zmínil hynutí lužních lesů, rychlé usychání staletých dubových lesů a celkový nedostatek vody v krajině.

Obavy o osud lesů na Náchodsku vyjádřil poslanec Jan Birke. Město Náchod je poměrně významným vlastníkem lesů a kůrovec se k nim začíná dostávat z polské strany. S tím vyvstávají značné problémy. Čím větší sucho a teplo, tím lepší má kůrovec životní podmínky. Podle pana poslance zmíněná 1,15 mld. Kč zcela určitě nebude stačit, protože mnohem větší problém s kůrovcem přijde příští rok, který vidí jako velmi kritický. A proto podpořil ministra v jeho úsilí o navýšení finančních prostředků na podporu vlastníků lesů.

Poslanec Josef Kott vyjádřil názor, že na řešení současné situace v našich lesích by se mělo svými finančními možnostmi výrazně podílet i Ministerstvo životního prostředí.

Na jednání výboru byl pozván i člen předsednictva SVOL pan Radomír Charvát, který poukázal na vztahy mezi kácením lesů, nezalesněnými pasekami, vysokým výparem vody, ochlazováním či naopak oteplováním planety, poutáním uhlíku v mladých zdárně rostoucích lesích. Zdůraznil, že kůrovcová kalamita je v současné době kalamitou ekologickou, ale zároveň, a to úplně nejvíc, kalamitou ekonomickou. Pokud se nebude v zákonné lhůtě zalesňovat, tak nastane opravdový problém s vodou a celá společnost teprve pochopí význam lesů.

"Letošní listopad byl druhým nejsušším v historii měření. Za měsíc spadlo v Česku průměrně osmnáct milimetrů srážek, což je osmnáct litrů vody na metr čtvereční. Horší byl pouze listopad 2011, kdy téměř nepršelo. Přitom lesy potřebují pravý opak, dlouhou zimu a hodně srážek. Lidé dnes žijí stále víc odtrženi od reálného světa venkova, hospodaření a přírody. Ti, kteří nikdy nebyli v lese, neviděli veverku, neslyšeli kukačku nebo pozapomněli na význam lesů pro koloběh vody v přírodě, pak podléhají snadněji představě, že se stále ještě nic moc neděje, ale ono se děje. Nelze spoléhat na zázraky, že na jaře kůrovec nevylétne," uvádí v tiskovém vyjádření SVOL František Kučera, předseda sdružení.

Text pozměňovacího návrhu si můžete stáhnout v odkazu na konci tohoto článku.

Podle TZ SVOL, red.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)