Vytisknout stránku

Lesy ČR znásobí nabídku dřeva k samovýrobě, spouští přímý prodej

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) letos znásobí nabídku dřeva, které si lidé budou moci ve státních lesích sami vytěžit a odvézt. Novinkou je zahájený maloprodej již vytěženého a zpracovaného kůrovcového dříví přímo ze skladů v kalamitních lesních správách.

Samovýrobci si budou moci ve státních lesích koupit a vytěžit za rok až 200 metrů krychlových dřeva. Dosud byl limit stanoven na 30 metrů krychlových. Ze skladů si bude moci zájemce za rok koupit až 50 metrů krychlových dřeva, což jsou asi dvě naplněná nákladní auta.

"Nabídka se týká především kalamitního smrkového dříví. Chceme zvýšit jeho spotřebu, ale reagujeme také na poptávku veřejnosti - ať v samovýrobě či zájmu o uskladněného dříví," uvedl generální ředitel LČR Josef Vojáček. 

Lesníci lidem stromy před těžbou vyznačí. "Půjde hlavně o kůrovcové dříví a souše," doplnil ředitel lesního a vodního hospodářství LČR Pavel Indra.

V roce 2017 podnik zadal do samovýroby 169.000 metrů krychlových dřeva, z toho bylo 3000 metrů krychlových kůrovcového dřeva. Loni samovýrobci zpracovali ve státních lesích 241 000 m3 dřeva, z toho 38.000 m3 kůrovcového. Celkové roční těžby podniku se v minulých letech pohybovaly na úrovni osmi milionů metrů krychlových dřeva. Podíl samovýroby tak činil asi 2,5 procenta.

Již vytěžené a zpracované kůrovcové dříví má podnik v nabídce na 21 kalamitních lesních správách a čtyřech lesních závodech. "Nabídka je bez dopravy, nejde o štípané dříví," upozornil Vojáček. Dříví vhodné pro výrobu paliva je ve dvoumetrových kusech, užitkové dřevo k pořezu má čtyři metry a více.

Cena dřeva pro samovýrobu se odvíjí od kvality a druhu dřeviny a pohybuje se od 30 korun do 750 korun za metr krychlový. Například cena smrkových souší v nejvyšší kvalitě je 300 Kč/m3, u dubu je cena až 750 Kč/m3. Cena 30 Kč/m3 platí pro větve do průměru sedmi centimetrů. Již vytěžené smrkové palivové dřevo ze skládky je za 550 Kč/m3. Nabídka platí pro občany i firmy. Podrobné ceníky s kontakty na jednotlivé lesní správy jsou na webu Lesů ČR.

Letošní ceník je zveřejněn zde.

Podle ČTK, red.

Líbil se vám článek?
(1 hlas)