Vytisknout stránku

Poslaneckou novelu lesního zákona Sněmovna schválila

Aktualizováno. Ministerstvo zemědělství by podle Sněmovny smělo kvůli boji s kůrovcem přijímat opatření obecné povahy, kterými by zasáhlo do zákonného rámce hospodaření v lesích. Zásahy by se týkaly těžby dřeva a zalesňování. Změnu má přinést novela lesního zákona, kterou předložili poslanci ze všech frakcí vyjma Pirátů a kterou 6. 3. 2019 dolní komora schválila.

 

Vlastníci lesů budou moci na základě mimořádných opatření odložit protikůrovcová opatření v lokalitách, kde by již kvůli kalamitě nebyla efektivní. Těžbu by pak mohli soustředit do míst, která ještě jde zachránit. Nemusely by se tak těžit suché stromy, ze kterých již hmyz vylétl. Výjimky by mohly být pro zalesňování holin kvůli nedostatku sazenic.

O nezbytných opatřeních by mohlo ministerstvo rozhodnout v případě kalamit v lesích na území nejméně dvou krajů. Případné odvolání proti rozhodnutí ministerstva by nemělo podle novely odkladný účinek. Chemická opatření by podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) prováděna na skládkách vytěženého dřeva, nikoli v lesích.

Novelu schválila Sněmovna už v prvním kole projednávání. Pokud by ji Senát stihnul podobně projednat ještě tento měsíc a následně posoudit prezident, mohla by platit v dubnu, kdy se dá očekávat zvýšený výskyt lýkožrouta smrkového.

Podle ČTK, red.

Petr Dvořák (MZe) k projednávání poslanecké novely lesního zákona

S ohledem na gradaci podkorního hmyzu v souvislosti s extrémním suchem a vysokými teplotami až do druhé dekády října 2018 se situace v lesích na území ČR vyvíjela nežádoucím způsobem. Nastalý stav je natolik závažný, že vyžaduje přijetí mimořádných opatření, konkrétně zakotvení zákonné možnosti odchýlit se od opatření v lesním zákoně stanovených, a to nikoli v rámci běžné právní úpravy obsažené v lesním zákoně, ale jako nezbytnou podmínku pro minimalizaci škod na lesích.

Reakcí na tento negativní vývoj byla iniciativa poslanců Poslanecké sněmovny, díky které byla zpracována poslanecká novela lesního zákona, jež má širokou politickou podporu. Uvedená poslanecká novela má umožnit Ministerstvu zemědělství přijetí odchylných opatření od lesního zákona v případech regionálních nebo celostátních mimořádných situací majících charakter kalamit, vyvolaných biotickými nebo abiotickými činiteli, které nastaly na území dvou a více krajů, kdy plnění povinností ze strany vlastníků lesů není možné.

K zajištění uvedeného cíle má poslanecký návrh novely zákona umožnit přijmout odchylná opatření týkající se následujících oblastí:

Rozšíření možnosti užití reprodukčního materiálu k umělé obnově lesa

Výjimka ohledně reprodukčního materiálu lesních dřevin není vázána jen na výjimku z § 29 odst. 1 věty prvé lesního zákona jako u vládní novely (přírodní lesní oblast, výškové pásmo/vegetační stupeň), ale je možno udělit výjimku z celého ustanovení § 29 odst. 1 lesního zákona.

Zákazy při hospodaření v lesích

Pro zalesnění a zejména zajištění porostu na některých stanovištích bude zřejmě nezbytné zakotvit možnost udělit výjimku, resp. prodloužit dobu pro zajištění porostu. Uvedené se jeví jako nezbytné zejména na větších holinách o velikosti několika ha (někde i desítek, výjimečně stovek ha), kde zákonnou dobu pro zajištění porostu (pět let) nebude možné splnit.

Reportáže České televize k tomuto tématu:

Události, komentáře 5. 3. 2019

Události 5. 3. 2019

Ochrana lesa

S ohledem na rozsah kalamitního stavu, který se i v budoucnu může vyvíjet nebo opakovat v důsledku působení jiných přírodních vlivů, je třeba mít možnost uložit na definovaném území opatření k ochraně lesa odchylná od zákonných ustanovení. Jedná se např. i o zastavení, resp. zrušení povinnosti provádět opatření k ochraně lesa na území, kde jsou již prakticky zbytečná, a soustředit tak zpracovatelské a jiné kapacity na území, kde je zásah ještě smysluplný. V praxi jde např. o upuštění od zjišťování a evidování výskytu škodlivých činitelů a od povinnosti preventivně bránit vývoji, šíření a přemnožení škodlivých organismů (např. povinnost umisťovat lapáky).

Díky novele zákona se do lesního hospodaření dostane víc odborníků

Ministerstvo zemědělství na doporučení zástupce ombudsmanky připravuje nová pravidla pro udělování licence odborného lesního hospodáře. Chystaná novela lesního zákona by měla rozšířit okruh uznávaného odborného lesnického vzdělání.

Zástupce ombudsmanky zjistil, že podle lesního zákona může licenci odborného lesního hospodáře, jehož úkolem je zabezpečovat odbornou úroveň hospodaření v lese, získat po určité době praxe pouze absolvent střední lesnické školy, nebo vysoké školy, studijního oboru lesní inženýrství. Neuznává se ale bakalářské studium v oboru, přestože je vyšší než středoškolské. Ministerstvo zemědělství na upozornění ihned konstruktivně zareagovalo a připravilo návrh novely lesního zákona, v níž rozšiřuje podmínku vzdělání pro licenci odborného lesního hospodáře o bakalářské, a rovněž o vyšší odborné vzdělání.

Více informací najdete zde.

Zdroj: www.ochrance.cz

Umožnění výjimek z režimu provádění těžeb

V praxi dochází k situaci, kdy je třeba udělit výjimku z přednostního zpracování nahodilých těžeb tak, aby byly zpracovány přednostně v rámci těžby nahodilé jen stromy představující nebezpečí z hlediska šíření škodlivých organismů, tedy ne tzv. sterilní souše, které již nebezpečí nepředstavují. V případě kalamity mimořádného rozsahu je třeba udělit výjimku tak, aby na definovaném území, kde je již realizace opatření k ochraně lesa proti konkrétním škodlivým činitelům zbytečná, mohly být dočasně odloženy těžby všech stromů, které již nebezpečí nepředstavují, s cílem soustředit zpracovatelské a jiné kapacity na území, kde je zásah ještě smysluplný.

Výjimky z opatření k ochraně lesa a provedení těžby nahodilé byly zařazeny do novely z toho důvodu, že v roce 2019 může dosáhnout celkový objem dřevní hmoty, která by měla být zpracována v rámci těžby nahodilé, 30–50 mil. m3. Uvedený objem zahrnuje dřevní hmotu, která by měla být zpracována v rámci nahodilé těžby jak dříví s aktivním výskytem škůdců, tak i sterilní hmoty již škůdci opuštěné. Zpracovatelská kapacita na území ČR je schopna zpracovat cca 25 mil. m3.

S ohledem na to, že uvedené opatření musí nabýt účinnosti v reálném čase tak, aby splnilo svůj účel, navrhuje se jeho vyhlášení formou opatření obecné povahy, které nabyde účinnosti dnem vyvěšení na úřední desce Ministerstva zemědělství.

K obsahu poslanecké novely je třeba zdůraznit, že její obsah odpovídá závažnosti situace, která na území České republiky v takové míře ještě nenastala. Navržené řešení musí svým obsahem umožnit zásadní zásahy v lesích, včetně možnosti upustit v některých lokalitách od plnění některých zákonných povinností a uvolnit tak v maximálním rozsahu kapacity na zpracování aktivního kůrovcového dřeva, které představuje nebezpečí pro naše lesy z hlediska dalšího šíření podkorního hmyzu.

Petr Dvořák
oddělení státní správy lesů, myslivosti a rybářství MZe

Článek najdete také v Lesnické práci 3/2019.

 

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)