Vytisknout stránku

Portál NEKRMBROUKA.CZ má pomoci s ochranou lesa drobným vlastníkům lesů

Nový projekt NEKRMBROUKA.CZ přináší drobným vlastníkům lesů bez lesnického vzdělání jednoduché a srozumitelné informace, jak postupovat v ochraně lesa v době kůrovcové kalamity a přispívá tím k zapojení všech vlastníků do boje s dopady sucha a kůrovcové kalamity. Projekt NEKRMBROUKA.CZ realizuje Lesnická práce a PEFC ČR s odbornou garancí Lesní ochranné služby.

Portál NEKRMBROUKA.CZ svým obsahem přispívá k šíření osvěty mezi vlastníky lesů a zároveň by se měl stát užitečným odkazem pro odborné lesní hospodáře či státní správu lesů, kam mohou nasměrovat drobné vlastníky, aby se seznámily s nutnými opatřeními a postupy v ochraně lesa proti lýkožroutu smrkovému.

V České republice je dle dostupných údajů více než 300 tisíc drobných vlastníků lesa (do 50 ha), kteří obhospodařují téměř třetinu plochy lesů. Při současném stavu populace kůrovců a rychlém šíření kůrovcové kalamity je naprosto nezbytné, aby všichni vlastníci své porosty pravidelně kontrolovaly a činili potřebné kroky v ochraně lesa.

Z kontaktu realizátorů projektu s drobnými vlastníky lesů je zřejmé, že mnoho drobných vlastníků lesů má i přes nejrůznější komplikace zájem své lesy před kůrovcovou kalamitou chránit. Chybí jim ovšem srozumitelné a jednoduchý návod, jak postupovat.

Portál NEKRMBROUKA.CZ obsahuje stručné informace o rozvoji a dopadech kůrovcové kalamity a je strukturován do třech hlavních informačních částí.

  • Základním informačním blokem je takzvané kůrovcové kalamitní desatero, kde jsou jednoduchými formulacemi popsány základní kroky ochrany porostů před kůrovci.
  • Textovou část doplňuje praktický videonávod, zaměřený na postupy dostupné pro drobné vlastníky.
  • Pro řešení konkrétních problémů je v rámci tohoto projektu naplánováno také telefonické poradenství v podobě tzv. kůrovcové linky (její plné spuštění bude záviset na finanční podpoře projektu).

V dalších částech portálu naleznou drobní vlastníci lesů souhrn nejdůležitější související legislativy, informace o roli odborných lesních hospodářů a státní správy lesů, odkazy na zdroje dalších užitečných informací, či leták Kalamitního kůrovcového desatera ke stažení.

Webová stránka je optimalizována pro zobrazení v mobilních zařízeních, což umožňuje využívat informace přímo v lesích.

Pro srozumitelnost je NEKRMBROUKA.CZ připraven ve dvou verzích – letní a zimní. Aktuálně je spuštěna zimní verze (mimo letovou aktivitu kůrovce), a na počátku rojení bude v co možná nejkratší době natočen videonávod pro letní období (letová aktivita kůrovce) a spuštěna letní verze portálu.

Koordinaci projektu a webový portál zajišťuje Lesnická práce, kompletní realizaci video výstupů řeší PEFC ČR a odborným garantem je Lesní ochranná služba VÚLHM, v.v.i

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)