Vytisknout stránku

Lesníci sčítají škody po vichřici Eberhard

Aktualizováno 15. 3. Vichřice Eberhard poničila z neděle na pondělí státnímu podniku Lesy ČR asi milion metrů krychlových dříví. Pro celé území České republiky to znamená zhruba dva miliony metrů krychlových poškozeného dříví.

 

 

Lesy ČR 

Největší škody jsou v Moravskoslezském a Olomouckém kraji. Ztrátu na zpeněžení dříví podnik odhaduje na půl miliardy korun.

Nyní uvolňujeme lesní cesty a mapujeme rozsah škod. Předpokládám, že těžba potrvá do června, ale bude samozřejmě záležet na podmínkách v konkrétních oblastech," uvedl generální ředitel Lesů ČR Josef Vojáček. 

Nejvíce vítr poškodil státní lesy v Moravskoslezském kraji asi 270 tisíc m3, v Olomouckém kraji téměř 157 tisíc m3 a v Jihočeském kraji bezmála 138 tisíc m3 dříví. Většinou se zlomily nebo nalomily jednotlivé kmeny. Se zpracováním dříví se začalo okamžitě. „Až upřesníme rozsah kalamity, rozhodneme i o případných žádostech o vyhlášení zákazu vstupu do lesů," dodal Vojáček.

Objem jeden milion metrů krychlových zničeného dříví představuje přibližně osm procent z letos očekávaných celkových těžeb na úrovni 12,5 milionu metrů krychlových. 

NP Šumava

Na Šumavě padlo podle předběžných odhadů nejméně 15 000 metrů krychlových dřeva. Nejvýše by to měl být podle odhadů dvojnásobek. Při sněmovních interpelacích to 14. 3. řekl ministr životního prostředí Richard Brabec.
Brabec řekl, že jde o předběžné údaje, protože zaměstnanci národního parku se na některá místa ještě nedostali. „Padlo tam minimálně 15.000 kubíků, maximálně to bude dvojnásobek, zatím se odhaduje," řekl. Ve srovnání s následky orkánu Kyrill v roce 2007 jde podle ministra o relativně malý zásah. Poškozená nejsou plošná území, jde i jednotlivé stromy nebo skupiny stromů, popsal.

Určitě dobrá zpráva je, že zatím podle těch předběžných údajů drtivá většina těch stromů padla v zásahových územích, kde samozřejmě se bude neprodleně zasahovat. Máme nasmlouvané firmy," řekl ministr.

Bohužel má ještě foukat v dalších dnech, tak není úplně vyloučené, že tam padne ještě něco dalšího, i když by ty poryvy neměly být tak dramatické," dodal.

Arcibiskupské lesy a statky Olomouc

Několik desítek tisíc stromů zničila v noci z neděle na pondělí vichřice v lesích v Olomouckém kraji. Poškozeny jsou lesní porosty v Jeseníkách i okolí Olomouce, které na mnoha místech kvůli velkému zastoupení smrků zdevastovaly už předchozí větrné kalamity, sucho a přemnožený kůrovec. Majitelé lesů zahájili likvidaci rozsáhlých polomů, aby kůrovci na jaře nedali další příležitost k množení. Lidé by do větrem poškozených lesů neměli vstupovat.

Zhruba 40 000 metrů krychlových dříví poškodil silný vítr v lesích, které spravují Arcibiskupské lesy a statky Olomouc. 

Prudký vítr poškodil stromy i v blízkosti lesních cest a turistických tras, proto jsme ihned začali se zprovozněním cest a následným zpracováním polomů, které bude pokračovat ještě několik týdnů. Návštěvníci lesa by proto měli dobře zvážit vstup do kalamitních ploch a brát maximální zřetel na svou bezpečnost," uvedl Skočdopole, ředitel společnosti Arcibiskupské lesy a statky Olomouc. 

Lesníci v Olomouckém kraji mají už od loňska plné ruce práce se zpracování obrovského množství kůrovcového a kalamitního dřeva. Další nahodilá těžba po větrné smršti pro ně znamená velkou komplikaci. „Navíc je důležité popadané stromy vyvézt z lesa dříve, než nastane rojení kůrovce, pro kterého jsou takové vývraty ideálním místem k rozmnožení," upozornil Skočdopole. Všechny vyvrácené stromy by proto měly být z lesa odstraněny do konce dubna.

Lesy města Olomouce

Škody způsobené nedělní vichřicí sčítá také společnost Lesy města Olomouce, jejíž vedení po prvních obchůzkách v terénu zatím došlo k číslu 15 000 metrů krychlových dříví. Ředitel Lesů města Olomouce David Janásek řekl, že škody zřejmě budou ještě vyšší. „Loni jsme také měli odhad 15 000 metrů krychlových, nakonec z toho bylo 35 000 metrů krychlových," podotkl.

Poslední velká vichřice zasáhla Olomoucký kraj loni na jaře. Například na území lesní správy Šternberk loni v březnu spadlo zhruba 150 000 metrů krychlových dříví, z toho 50 000 metrů krychlových připadalo na lesy v kopcích nad Olomoucí. Poškozeny byly také lesy v Jeseníkách. Kvůli rozsáhlým polomům byl tehdy na několika místech zakázán vstup do lesa.

Kraj Vysočina 

V jihlavských lesích se podle prvních odhadů objem polomů přiblíží k 10 000 metrů krychlových, což tam odpovídá čtvrtině běžné roční těžby. Menší škody zatím našly podniky hospodařící ve Ždárských vrších. V lesích Kinských se zjištěný rozsah čerstvě poškozených stromů pohybuje okolo 1 000 metrů krychlových. ČTK to řekli zástupci firem. Protože polomy byly i jinde, někteří očekávají další zhoršení situace na trhu, který už je zahlcený kůrovcovým dřevem.

Jihlavská Správa městských lesů spravuje 3 800 hektarů. „Snažili jsme se projet ty lokality, kde jsme očekávali, že by mohlo něco padnout. Nedá se říci, že to máme úplně zmapované, ale do 10 000 kubíků nebude moc chybět," řekl jednatel Václav Kodet dnes po poledni k možnému rozsahu polomů. Podotkl, že paradoxně nepadaly suché stromy; do prořídlých korun se vichr nemohl tolik opřít.

Pracovníci Lesního družstva obcí Měřín s 930 hektary odhadli podle prvních obhlídek polomy okolo 1 000 metrů krychlových, což je asi osmina plánované roční těžby. Dřeva se ale teď těží výrazně víc kvůli kůrovci. „V tomto množství pro nás 1 000 kubíků na zemi není úplně dramatické. Nicméně je problém v tom, že to spadlo na plochy, které potřebujeme zalesnit," uvedl prokurista Pavel Bambula.

Lesní družstvo obcí se sídlem v Přibyslavi se stará o 5700 hektarů lesů na Havlíčkobrodsku a Žďársku. Ředitel Jiří Svoboda předpokládá, že čerstvých vývratů a zlomů bude v lesích 1 000 až 2 000 metrů krychlových. Podstatně větší problémy podle něj způsobil lednový mokrý sníh, v lesích družstva po něm zůstaly stromy s ulámanými vršky v rozsahu asi 10 000 metrů krychlových.

Také pro žďárskou společnost Kinský představuje větší zátěž lednové poškození vršků stromů v jejích lesích. Tam to je přes 20 000 metrů krychlových, minimálně polovina roční těžby, uvedl lesní rada Miroslav Matoušek. Po víkendovém větru předpokládá polomy okolo 1 000 metrů krychlových.

Podle ČTK (11. 3. 2019), red.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)