Vytisknout stránku

Napříč Českem se rozhořelo několik lesních požárů

Aktualizováno 4. 4. 13:00 Suché a větrné počasí v některých částech Česka a také nedbalost návštěvníků lesa a lesních dělníků má za následek letošní první větší sérii lesních požárů. Větší požáry se rozhořely na Bruntálsku, Chrudimsku, Děčínsku či Přerovsku. Přehled informací najdete v článku.

Ilustrační foto: Miroslav Pavlík

Hasiči na Brněnsku přes dvě hodiny likvidovali požár lesa

Hasiči u Hostěnic na Brněnsku 4. 4. od rána asi dvě a půl hodiny likvidovali požár lesa většího rozsahu, vyhlášený byl druhý stupeň poplachu. Příčina požáru se všetřuje, předběžná výše škody je kolem 50 000 Kč, řekl mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška.

Hlášení o požáru přijali hasiči krátce po 6:30. "Není to nikde poblíž obce, je to spíš hlouběji v lese podél údolí," řekl Mikoška.

Na místě podle webu hasičů zasahovalo kolem 40 až 50 lidí. Původní informace zněla, že jde o požár na ploše asi půl hektaru. Na jaké ploše lesa ale hořelo, v tuto chvíli není zřejmé, bude se to ještě upřesňovat. Vzhledem k suchu se požár mohl rozšířit, hasiči na místo původně chtěli povolat i vrtulník. "Vzhledem k tomu, že se požár podařilo dostat brzy pod kontrolu, nebyl potřeba," uvedl Mikoška.

Hasiči uhasili za pomoci vrtulníku požár lesa na Děčínsku

V Horním Žlebu na Děčínsku od 3. 4. odpoledne hořel les, hasiči ho za pomoci vrtulníku vpodvečer uhasili. Na místě zasahovalo osm hasičských jednotek. Řekla to operační důstojnice krajských hasičů.

"Jednotky požár uhasily a vrací se zpět," uvedla operační důstojnice v 19:30. Příčinou požáru podle ní bylo špatně uhašené ohniště. Požár, kvůli kterému museli hasiči dopravovat vodu z několik kilometrů vzdáleného rybníka Maxičky, byl v těžko přístupném terénu na okraji skály. "Zasažená plocha byla 60 krát 100 metrů," dodala operační důstojnice.

Kvůli požáru, ke kterému jednotky vyjely v 13:54, vyhlásili hasiči druhý stupeň poplachu. Zpočátku nebylo v nedostupném terénu jasné, jak velkou plochu oheň zasáhl. K požáru nejprve vyjelo podle mluvčího krajských hasičů Lukáše Marvana sedm jednotek, odpoledne je posílila další.

Hasiči mají požár lesa u Pitína pod kontrolou, pomáhal i vrtulník

Hasičům se podařilo dostat pod kontrolu rozsáhlý požár lesa a trávy mezi Pitínem na Uherskohradišťsku a Rudimovem na Zlínsku. Na místo postupně vyjíždělo 20 jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů, s hašením několik hodin pomáhal také vrtulník. Kvůli požáru nadále platí třetí stupeň požárního poplachu, nikdo při něm neutrpěl zranění, řekl před 17:00 mluvčí krajských hasičů Pavel Řezníček.

Oznámení o požáru přijali hasiči 3. 4. před polednem. Oheň zasáhl především mladý smrkový les a trávu na zhruba hektarové ploše. "Šíření požáru se nám podařilo zastavit, naštěstí nezasáhl vzrostlé stromy v těsné blízkosti. Nyní jednotky požár dohašují a prolévají ohniska vodou," uvedl Řezníček.

Zásah hasičům komplikuje silný vítr a obtížně přístupný terén. K hašení využili i vrtulník Letecké služby Policie ČR. Jeho posádka odpoledne shazovala na plochu zasaženou požárem vodu z takzvaného bambi vaku, který jednotky plnily z cisteren. "Nalétávání vrtulníkem už ale skončilo," řekl mluvčí.

Příčinu vzniku požáru na místě události zjišťuje vyšetřovatel hasičů. Známá zatím není ani výše způsobených škod.

U požárů v přírodě zasahovali hasiči ve Zlínském kraji také v uplynulých dnech. Minulou středu hořela suchá tráva u Ratiboře na Vsetínsku. V sobotu vyjížděly jednotky mimo jiné k požárům travních porostů do Osvětiman, Medlovic a Strání na Uherskohradišťsku nebo Hovězí na Vsetínsku.

Pět jednotek hasičů likvidovalo požár lesa na Chrudimsku

Hasiči v Pardubickém kraji museli 3. 4. vyjíždět k několika větším požárům v přírodě. Ráno hořel les u Žlebských Chvalovic na Chrudimsku, odpoledne lesní porost u Městečku Trnávka na Svitavsku. Uhasit bylo nutné i požár trávy v Němčicích na Pardubicku. Zásahy komplikoval poměrně silný vítr.

Ve Žlebských Chvalovicích zasahovalo pět hasičských jednotek, v Městečku Trnávka devět. V obou případech hasiči museli zřídit čerpací stanoviště pro doplňování vody. Hořelo na ploše 15 krát 50 metrů, v druhém případě šlo asi o hektar. Ve Žlebských Chvalovicích je to druhý lesní požár v krátké době. Les na tomto místě vzplál i v neděli, kdy vítr rozfoukal ohniště po pátečním pálení při kácení stromů. Oheň tehdy zasáhl plochu o rozlohu 30 krát 70 metrů ve velmi těžko přístupném terénu.

Od 1. března do 1. dubna hasiči likvidovali v kraji šest požárů lesního porostu se škodou 30 000 korun a 15 požárů trávy a polního porostu se škodou 50 000 korun. Nejčastějšími příčinami byly odhozený nedopalek a pálení porostu.

U Potštátu hořel les, požár likvidoval i policejní vrtulník

Hasiči likvidovali 2. 4. odpoledne a večer rozsáhlý požár lesa u Potštátu na Přerovsku. Stupeň požárního poplachu v podvečerních hodinách zvýšili kvůli rozsahu z druhého na třetí, na místě pomáhal hasit i vrtulník, řekl mluvčí hasičů Zdeněk Hošák. Před 23:00 na twitteru uvedl, že jednotky se už ze zásahu u Potštátu vrátily, vypukl ale požár v lesním porostu u Zlatých Hor na Jesenicku.

Požár u Potštátu podle odhadu hasičů zasáhl plochu 400 krát 150 metrů, hasili jej také shozem vody z vaku zavěšeného na policejním vrtulníku. Pro kyvadlový dovoz cisternami na místo zásahu zřídili tři čerpací stanoviště. Zasahovalo až 17 jednotek, hasičům z Olomouckého kraje pomáhali kolegové ze sousedního Moravskoslezského kraje.

Na místě byly podle Hošáka více než dvě desítky cisternových vozidel. Po ukončení leteckého hašení procházeli hasiči terénem, rozhrabávali větší ohniska a důkladně je prolévali vodou.

Lesní porost začal večer hořet také u Zlatých Hor. "Vůbec aby hasiči mohli začít likvidovat rozsáhlý požár, musí se nejdříve k místu prořezat spoustou popadaných stromů," popsal situaci mluvčí.

Hasiči likvidovali na Bruntálsku rozsáhlý požár lesa

Hasiči v pondělí 1. 4. odpoledne a v noci na 2. 4. likvidovali na Bruntálsku rozsáhlý požár lesa. Plameny zasáhly plochu okolo 18 hektarů, což je rozloha 25 fotbalových hřišť. Na místě zasahovalo pět desítek hasičů. Vypomáhat musel i policejní vrtulník v podvěsu s bambi vakem na vodu. Řekl to mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela.

Lesní porost s mladými buky a polomy v Dětřichově nad Bystřicí začal podle hasičů hořet v pondělí okolo 14:00 pravděpodobně kvůli nedbalosti lesních dělníků. Při nahlášeném pálení klestí se v silném větru oheň rozšířil až na 18 hektarů lesa. "Nikdo nebyl zraněn. Jednalo se o letošní první velký zásah hasičů u požáru v přírodě," řekl Kůdela.

Dodal, že hasičům devítihodinový zásah komplikovaly ztížené podmínky. Vedle silného větru to byl obtížně schůdný členitý terén a později i tma. Celkem na místě zasahovalo pět desítek hasičů a 11 cisternových automobilových stříkaček. "Policejnímu vrtulníku se ve spolupráci s hasiči podařilo shodit 800 litrů vody z vaku na místo požáru celkem dvanáctkrát," doplnil mluvčí. Hasiči dostali oheň pod kontrolu až půlhodinu před půlnocí.

Zdroj: ČTK

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)