Vytisknout stránku

O Velikonocích opět vzplály požáry lesů po celé republice

Aktualizováno 24. 4. Slunečné a suché počasí posledních dnů mělo za následek další lesní požáry. Nedostatek srážek v ČR bude přetrvávat. V úterý nebezpečí vzniku požárů zvýší podle meteorologů čerstvý jihovýchodní vítr. V celém Česku proto hasiči doporučují nerozdělávat oheň v lese, nevypalovat trávu a neodhazovat nedopalky. Vydatnější déšť lze očekávat až příští víkend.

 

Ilustrační foto: www.pozary.cz, HZS Středočeského kraje

Pod hotelem na Ještědu v Liberci hořela hrabanka a nízký porost

Pod hotelem a vysílačem na Ještědu v Liberci hořela 23. 4. hrabanka a nízký porost. Oheň způsobil nedopalek cigarety. Požár hasiči dostali pod kontrolu zhruba půl hodiny od nahlášení. ČTK o tom informovala krajská mluvčí hasičů Zdenka Štrauchová. "Nahlásili nám ho z recepce hotelu v 10:31," dodala.

Hořelo zhruba 80 metrů od hotelu na ploše 20 metrů čtverečních. V první fázi se oheň snažil uhasit hasicími přístroji personál hotelu. Hasiči měli na místě šest jednotek. "Na likvidaci stačil jeden vodní proud a ženijní nářadí," dodala Štrauchová.

Hořelo ve skalách u Libčic nad Vltavou

Hašení lesního požáru ve skalách u Libčic nad Vltavou u Prahy trvalo téměř třicet hodin. V pátek kvůli ohni nejezdily asi šest hodin vlaky na trati Praha-Děčín. Oheň zasáhl plochu přibližně 500 krát 100 metrů, hasiči v pátek odpoledne vyhlásili třetí stupeň poplachu ze čtyř možných. Protože hořelo v obtížně dostupném místě, povolali hasiči i vrtulník. Při požáru nebyl nikdo zraněn a škoda nevznikla. Středočeští hasiči tento týden likvidovali už desítky požárů trávy nebo lesa.

Na severním okraji Plzně hoří les, požár už se nešíří

Hasiči celou noc na 23. 4. kontrolovali místo požáru na severním okraji Plzně, kde od pondělního odpoledne hořel Chotíkovský les za sídlištěm Lochotín. Kolem 8:00 se na místě prostřídali. Nyní je tam 13 jednotek. Hasiči do hloubky prolévají vodou lesní hrabanku, aby zlikvidovali všechna skrytá ohniska. Zatím nelze odhadnout, jak dlouho budou v zásahu pokračovat, řekl mluvčí krajských hasičů Petr Poncar.

Oheň v pondělí zasáhl plochu asi šesti hektarů, dostal se i do korun stromů. Hasiči ho po několika hodinách dostali pod kontrolu. K hašení využili i vrtulník, který do večerních hodin dvacetkrát vyprázdnil na požářiště osmisetlitrový vak s vodou. Podle předběžných informací způsobil oheň škodu asi 900 000 korun. Celou noc byli hasiči na místě, oheň se občas lokálně objevuje na různých místech, je ale lokalizovaný.

S ohněm bojovaly v pondělí desítky hasičů ze 16 jednotek, hasiči vyhlásili třetí stupeň požárního poplachu. Jejich práci komplikovalo i velké množství přihlížejících, kteří se pohybovali po cyklostezkách a pěších trasách v oblíbeném lese pod vrchem Krkavec.

Obecní les v katastru obce Chotíkov hojně navštěvují místní, hlavně z Lochotína. "Tam se mohlo stát cokoliv, nějaký nedopalek," řekla Hirschfeldová.

Hasiči zůstavají u lesa, který začal u Plzně hořet v pondělí (ČTK)

Hasiči zlikvidovali požár lesní školky na Lounsku

Oheň na dvou hektarech lesního porostu zlikvidovali hasiči 23. 4. ráno v Červeném Újezdu a Dřevcemi na Lounsku. S požárem bojovalo 11 hasičských jednotek od pondělní 19:00. Řekl to operační důstojník krajských hasičů v Ústí nad Labem.

"Požár nám byl nahlášen včera (v pondělí) v 18:43 hodin. Hořela lesní školka u Červeného Újezdu. Na místo vyjelo 17 hasičských vozů a 11 jednotek," uvedl operační důstojník. Kvůli velkému počtu nasazených záchranářů vyhlásili hasiči třetí stupeň poplachu. V úterý ráno už měli hasiči oheň pod kontrolou a uhašený.

V Orlických horách hořelo 2,5 ha lesa, povoláni i hasiči z Polska

U Olešnice v Orlických horách 20. 4. odpoledne vzplál mladý les na ploše asi 2,5 hektaru. Hasiči požár dostali pod kontrolu po dvou a půl hodinách a zcela zlikvidovali za další dvě hodiny. S požárem bojovalo osm jednotek hasičů z Čech a tři jednotky hasičů z Polska. Hasiči vyhlásili druhý stupeň požárního poplachu ze čtyř. Vzniklá škoda je asi 10 000 korun. "Do nedělního rána ještě bude na požářiště dohlížet jednotka místních hasičů," řekla ČTK mluvčí hradeckých krajských hasičů Martina Götzová.

20. 4. odpoledne na východě Čech vzplál les také v Bystrém na Svitavsku. K uhašení asi půl hektaru lesa tam vyrazilo šest jednotek hasičů. "Velitel zásahu nechal zřídit čerpací stanoviště z nedalekého rybníka. Požár se velmi rychle šířil," uvedli hasiči. Oheň vznikl ze špatně uhašených ohnisek po dopoledním pálení klestí. "Vyšetřovatelka hasičů udělila okamžitě pokutu. Škoda byla předběžně vyčíslena na 50 000 korun," uvedla mluvčí pardubických hasičů Vendula Horáková. Dodala, že v sobotu hasiči v kraji likvidovali v přírodě tři požáry. V sousedním hradeckém kraji takových požárů bylo od pátku čtrnáct.

Požár lesa u Olešnice na ploše zhruba 70 krát 350 metrů dostali hasiči nahlášený po 13:30. "Lokalizace požáru byla asi v 16:00. Hasiči budou na místě ještě asi dvě až tři hodiny. Oheň se dostal i pod povrch do kořenového systému, a vše tak musí prolít vodou," uvedla mluvčí po 16:00. Likvidaci požáru hasiči oznámili před 18:00.

Les vzplál v těžko přístupném místě směrem od Olešnice k česko-polským hranicím. Pro dopravu vody k hořícímu lesu si hasiči zřídili tři čerpací stanoviště. "Příčina ohně je v šetření. Požár je bez zranění," uvedla mluvčí.

Na východě Čech vzplál les 20. 4. odpoledne také v Bystrém na Svitavsku. K uhašení asi půl hektaru lesa tam vyrazilo šest jednotek hasičů.

Požár lesa u Skorkova hasily desítky hasičů 

U Skorkova hořel ve čtvrtek lesní porost. Hasiči zde likvidovali oheň, u kterého musel být dokonce vyhlášen druhý poplachový stupeň. „Plameny zachvátily asi hektar porostu, včetně lesní školky. Krajské operační a informační středisko HZS Středočeského kraje na místo vyslalo profesionální jednotky ze Staré Boleslavi a Benátek nad Jizerou a šest dobrovolných jednotek," uvedla mluvčí středočeských hasičů Tereza Fliegerová.

Na Jihlavsku hořel les, škoda je 860 000 korun

U Řídelova na Jihlavsku hořel ve středu 17. 4. mladý les. Požár, ke kterému vyjížděli hasiči po 11:00, zasáhl podle operačního střediska krajských hasičů asi pět hektarů porostu. Zasahovat musela letos poprvé v kraji i letecká hasicí služba. Předběžná škoda je 860 000 korun.

Letadlo startovalo z Henčova na Jihlavsku, muselo nad les letět desetkrát. Podle mluvčí hasičů Petry Musilové to byla velká pomoc. Další vodu hasiči na místo dopravovali kyvadlově. Požářiště hasiči majiteli lesa předali asi v 18:00. "Byl nařízen dohled nad požářištěm na 48 hodin," řekla mluvčí.

U požáru zasahovali hasiči z deseti stanic. Kromě leteckého hašení nasadili dalších 11 cisternových nebo automobilových stříkaček. Příčinu požáru vyšetřovatelé zjišťují.

Podle ČTK a Boleslavského deníku, red.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)