Vytisknout stránku

Příběhy myslivosti na výstavě v Brně

12. května bude na brněnském výstavišti zahájena Národní výstava myslivosti. Souběžně s ní se budou konat Mezinárodní veletrh pro živočišnou výrobu ANIMAL TECH a Národní výstava hospodářských zvířat. Součástí doprovodného programu je několik expozic, které jsou shrnuty pod názvem „Příběhy myslivosti".

První výstava představí loveckou dýkou Gladius, která je unikátní množstvím času potřebným k výrobě. Autor Alexandr Pospíšil nad ní totiž strávil 2600 hodin, a stal se tak českým rekordmanem a jeho výrobek nejpracnější zdobenou dýkou, zapsanou mezi české rekordy v expozici Zlaté české ručičky Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově.

Návštěvníci výstavy si budou moci prohlédnout z bezprostřední blízkosti nejen dýku Gladius, ale i nářadí, které vyučený puškař při výrobě použil, prostřednictvím fotografií se seznámit s tím, jak v průběhu osmi let lovecká dýka Gladius vznikala.

S příběhem profesora Josefa Opletala (1863–1953) se návštěvníci seznámí na další výstavě. Proslavil se svým působením v rumunské Bukovině a na slovenském území, které dnes přináleží Ukrajině. Po první světové válce se jako generální ředitel československých státních lesů a statků zásadně postavil proti uzavírání dlouhodobých smluv s velkými akciovými společnostmi na prodej dříví nastojato k vytěžení ve státních lesích, hlavně na Slovensku a na Podkarpatské Rusi.

Na další výstavě bude představen příběh obory pocházející z první poloviny 15. století, která leží mezi obcí Kralice a městem Náměští nad Oslavou. Kralickou oboru návštěvníkům přiblíží trofeje jelenů a daňků, historické i současné fotografie, filmy a historické myslivecké uniformy, připomínající období, kdy majiteli obory byli Haugwitzové.

Výstava shozů jelení zvěře nabídne kolekci, která vznikla v průběhu patnácti let na území Česka a Slovenska a čítá kolem 130 kusů paroží jelena lesního. Doplní ji ukázky výrobků z paroží, počínaje drobnými předměty, jako jsou knoflíky či střenky, až po nábytek a bytové doplňky.

Redakce Světa myslivosti každoročně pořádá populární soutěž Rarita roku o nejzajímavější srnčí trofej. Na Národní výstavě myslivosti budou k vidění nejen zajímavé fotografie z této soutěže, ale také sedm srnčích trofejí.

K místům, která jsou vyhlášená chovem muflonů, patří lesní závod Židlochovice. Ten vystaví v Brně devět trofejí – tři muflony, dále pak tři trofeje daňků, dvě trofeje jelenů a jednu trofej srnce.

Doprovodných výstav bude téměř 10 a dohromady vytvoří vzdělávací zajímavý komplex, který bude vypovídat o současnosti české myslivosti i jejích tradicích.

Součástí Národní výstavy myslivosti 2019 budou chovatelské přehlídky trofejí OMS Brno-město, Židlochovice, Rosice, Šlapanice a Kuřim. Nově pojatý pódiový program mimo jiné umožní návštěvníkům ověřit si své myslivecké dovednosti a znalosti tradic.

Nejvýhodnější vstupenky jsou ke koupi na webu Národní výstavy myslivosti, ve středu 15. května budou mít členové organizovaných skupin (autobusových zájezdů) vstup na výstavu zdarma. Výstaviště bude otevřeno denně od 9 do 18 hodin, ve středu pak do 17 hodin. Více informací na www.vystavamyslivosti.cz.

Red.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)