Vytisknout stránku

Portál Nekrmbrouka.cz aktualizován o informace pro jarní a letní sezónu

Portál NEKRMBROUKA.CZ přináší drobným vlastníkům lesů bez lesnického vzdělání jednoduché a srozumitelné informace, jak postupovat v ochraně lesa v době kůrovcové kalamity a přispívá tím k zapojení všech vlastníků do boje s dopady sucha kůrovcové kalamity. Web v posledních dnech prošel aktualizací a přináší praktické návody pro zvládnutí kalamity v kritickém jarním a letním období.

Portál NEKRMBROUKA.CZ, který byl spuštěn v zimě 2019, svým obsahem přispívá k šíření osvěty mezi vlastníky lesů a zároveň by se měl stát užitečným odkazem pro odborné lesní hospodáře či státní správu lesů, kam mohou nasměrovat drobné vlastníky, aby se seznámily s nutnými opatřeními a postupy v ochraně lesa proti lýkožroutu smrkovému.

V České republice je dle dostupných údajů více než 300 tisíc drobných vlastníků lesa (do 50 ha), kteří obhospodařují téměř třetinu plochy lesů. Při současném stavu populace kůrovců a rychlém šíření kůrovcové kalamity je naprosto nezbytné, aby všichni vlastníci své porosty pravidelně kontrolovaly a činili potřebné kroky v ochraně lesa.

V posledních týdnech web prošel aktualizací tak, aby poskytoval potřebné konkrétní doporučení a návody pro jarní a letní sezónu, tedy pro období rojení kůrovců. Malí vlastníci lesů najdou na NEKRMBROUKA.CZ letní verzi "kůrovcového desatera" (ke stažení zde), kterého by se měli držet, doplněnou sekci legislativy, kterou je nutno dodržovat při zvládání kalamity, kontakty na odborníky, kteří jsou schopni poskytnout bezplatné poradenství a mnoho užitečných odkazů na související weby či materiály ke stažení. Tvůrci webu také pracují na tvorbě nového videonávodu.

Webová stránka je optimalizována pro zobrazení v mobilních zařízeních, což umožňuje využívat informace přímo v lesích.

Projekt NEKRMBROUKA.CZ realizuje Lesnická práce a PEFC ČR s odbornou garancí Lesní ochranné služby.

Red.

 

 

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)