Vytisknout stránku

Lesy ČR: Borové lesy v Polabí usychají

Nová anketa v článku! Postupující klimatická změna a klesající hladina spodní vody oslabují dřeviny už několik let. V Polabí viditelně usychají borové lesy. Lesy ČR evidují na bezmála třech tisíc hektarů 111 tisíc kubíků souší. Chřadnutí borovic následně dokonají hmyzí škůdci nebo parazitické jmelí.

Ilustrační foto: Archiv Lesů ČR

Zejména starší borové porosty, kterých je v Polabí většina, se špatně vyrovnávají s extrémním suchem. Nejkritičtější situace je ve středních Čechách. „V okolí Brandýsa nad Labem, na Kolínsku a Nymbursku, tedy celkem asi na 800 hektarech, už odumřelo nebo usychá takřka 60 tisíc m3 borovic." uvedl Josef Vojáček, generální ředitel Lesů ČR.



Podobně jako v oblasti Strážnice na jižní Moravě komplikuje i zde obnovu nových porostů chroust maďalový, jehož ponravy se živí zejména kořeny mladých stromků. Konkrétně na Kolínsku a Nymbursku příští rok chrousti dokonají svůj čtyřletý cyklus a začnou se rojit. „Aby ponravy nelikvidovaly nově zakládané lesy, požádáme kraj o povolení šetrného chemického zásahu v době rojení chrousta," řekl Václav Bašta, ředitel krajského ředitelství Lesů ČR v Brandýse nad Labem.

U Bzence začalo rojení milionů chroustů maďalových.

Sucho trápí borové lesy i na východě Čech. Mezi Hradcem Králové a Pardubicemi dnes odumírá na 600 hektarech asi 13 tisíc m3 stromů. Na Přeloučsku je na 640 hektarech po obou březích Labe až 18 tisíc m3 souší.

Polabské lesy patří k mimořádně frekventovaným a suché stromy mohou návštěvníky ohrozit. Kácí se tedy přednostně kolem cest a turistických tras. Vytěžené plochy podnik opět zalesňuje směsí dřevin, jako je dub, bříza, habr, buk i borovice. Alespoň část porostů se obnoví nálety semen.

Podle TZ Lesů ČR (5. 6. 2019), red.

 

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)