Vytisknout stránku

Novela vyhlášky o způsobu výpočtu výše újmy nebo škody způsobené na lesích

Dne 11. prosince 2018 vyšla ve Sbírce zákonů bez předchozího upozornění lesnické veřejnosti vyhláška č. 296/2018 Sb., kterou se mění vyhláška č. 55/1999 Sb., o způsobu výpočtu výše újmy nebo škody způsobené na lesích (škodní vyhláška). Jde o první novelu škodní vyhlášky po 20 letech. Škody vypočtené podle novely jsou většinou vyšší, například u smrku ztepilého v případě okusu přibližně o 70 % a při zničení o 50 %. Novela je účinná od 1. ledna 2019, s výjimkou změny diskontní sazby pro škody způsobené ohryzem nebo loupáním.

Ilustrační foto: Milan Slavinger

Změnou sazby ze 2 % na 1 % se vypočtená výše škody může po 1. červenci 2019 zvýšit na dvoj- až trojnásobek (závisí to zejména na obmýtí a věku dřeviny při vzniku škody), což vlastníci lesů nepochybně přivítají.
Novelu vyhlášky vydalo Ministerstvo zemědělství (MZe) v dohodě s Ministerstvem financí (MF). Ačkoliv MZe vytvořilo v roce 2015 expertní skupinu pro posouzení návrhu novely škodní vyhlášky, nakonec nerespektovalo doporučení této skupiny, např.:

  • účinnost novely škodní vyhlášky dát do souladu s ustanovením § 55 odst. 1 písm. b) zákona o myslivosti („Nárok na náhradu škody způsobené zvěří musí poškozený u uživatele honitby uplatnit u škod na lesních porostech vzniklých v období od 1. července předcházejícího roku do 30. června běžného roku do 20 dnů od uplynutí uvedeného období."), tj. od 1. července 2019,
  • hodnoty výše škody ve vyhlášce stanovit nejen v Kč/m2, ale i v Kč/kus, jak jsou uvedeny např. ceny ovocných dřevin v oceňovací vyhlášce MF nebo výše škody v Příručce pro výpočet škod zvěří na jednotlivých sazenicích, stromcích z náletu a stromech (dále příručka), jejíž dotisk uskutečnilo nakladatelství Lesnická práce v dubnu loňského roku,
  • odstranit chybu ve vzorci pro výpočet výše škody ze snížení přírůstu lesního porostu v důsledku okusu zvěří.

Kompletní článek si můžete přečíst na www.svetmyslivosti.cz.

Autor:

Miroslav Kubů, znalec, odborný lesní hospodář, vlastník lesa a plantáže vánočních stromků,
e mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Článek vyšel ve Světě myslivosti č. 5/2019.

 

 

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)