Vytisknout stránku

Poškození lesů kůrovcem na Slovensku je největší za půlstoletí

Podkorní hmyz loni na Slovensku poškodil nejvíce lesů za více než půlstoletí, kalamita tak překonala dosavadní maximum z roku 2017. Ve zprávě o lesním hospodářství na to upozornilo slovenské ministerstvo zemědělství.

Ilustrační foto: lesmedium.sk

Podkorní hmyz, zejména kůrovec, loni na Slovensku podle materiálu ministerstva poškodil přes 3,8 milionu metrů krychlových dřevní hmoty, což proti roku 2017 představuje nárůst asi o 100 000 metrů krychlových. Zároveň jde o nové maximum nejméně od roku 1960.

Největší škody způsobil podkorní hmyz na středním a severním Slovensku a tradičně v jehličnatých lesích. Zhruba 365 000 metrů krychlových napadeného dřeva nebylo ke konci loňska zpracováno.

Ekologičtí aktivisté na Slovensku dlouhodobě kritizují plošnou těžbu dřeva v lesích, a to nejen stromů napadených kůrovcem. Například v červnu upozornili na případ kácení i 150 let starých zdravých jedlí v Nízkých Tatrách, tamní oblast byla přitom vyznačena pouze pro těžbu kalamitního dřeva. Ekologové také prosazují ponechání přírody v chráněných oblastech vlastnímu vývoji, lesníci včetně ministerstva zemědělství obhajují potřebu zásahu člověka.

Slovenská vláda letos v květnu schválila návrh zákona, který má zamezit zásahům do přírody včetně plošných výrubů lesů v národních parcích bez předchozího souhlasu státních ochranářů. Slovensko má devět národních parků, které zabírají 6,5 procenta rozlohy země.

Podle ČTK, red.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)