Vytisknout stránku

Rakouští lesníci protestovali na hranici s ČR proti dovozu dřeva

Zhruba pět stovek rakouských lesníků protestovalo 18. 7. na hranici s Českem proti dovozu levného dřeva ze zahraničí. S odvoláním na místní zemědělský svaz o tom informovala agentura APA. Dopravu u hraničního přechodu Slavonice/Fratres v rámci protestu pomalou jízdou brzdilo na 150 traktorů a lesnických strojů.

"My lesníci jsme první obětí klimatických změn a nyní ohrožuje naši hospodářskou existenci ještě cenový tlak kvůli dovozu zahraničního zboží," uvedl starosta severorakouského městečka Thaya a zároveň předseda místní pobočky zemědělského svazu Eduard Köck. Současnou situaci na trhu se dřevem označil za "dovozní šílenství", v Rakousku by se mělo podle něj zpracovávat nejprve rakouské dřevo. "Každopádně požadujeme zastavení nepotřebného dovozu dřeva," dodal Köck.

"Pokud nedojde ke změně v uvažování, dokážeme si představit, že brzy přijmeme další opatření," pohrozil v prohlášení k akci zemědělský svaz bez bližších podrobností.

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) uvedl, že naprostou většinu dřeva ze státních lesů kupují a dál zpracovávají či prodávají smluvní partneři podniku v rámci takzvané komplexní zakázky. Podnik tak podle mluvčího Martina Zajíčka neovlivňuje, kdo bude konečným příjemcem dřeva. Dodal, že loni LČR z celkové těžby 11 milionů metrů krychlových dřeva přímo do Rakouska vyvezly zhruba 100 000 metrů krychlových.

Podnik uvedl, že stejná situace, proti které protestují rakouští lesníci, je v celé Evropě, v Polsku, v Německu či na Slovensku. "Hlavním důvodem těžkostí celého odvětví je měnící se podmínky v krajině v reakci na probíhající klimatickou změnu," uvedl mluvčí. Doplnil, že podnik nyní dokončuje přípravu nové obchodní strategie do roku 2024, která zohledňuje aktuální situaci na trhu s dřívím i výhled do budoucích let.

Podle listu Kurier si zvolili lesníci hraniční přechod Fratres/Slavonice k protestu proto, že přes něj do Rakouska přijíždí řada kamionů se dřevem z Česka.

Protestní akcí na hranici chtěli rakouští lesníci upozornit na "dramatickou situaci" v jejich odvětví. Kvůli kůrovci i následkům klimatických změn mají podle nich nyní pily a další dřevozpracující podniky k dispozici množství dřeva z rakouských lesů. Navzdory tomu ale v poslední době dovoz dřeva vzrostl o 20 procent.

Předseda regionálního svazu lesníků Franz Fischer uvedl, že v průměru podniky, které spravují 30 hektarů lesa, nyní kvůli škůdcům a cenovému dumpingu ročně přijdou až o 6000 eur (154 000 korun).

Dnešní protest se odehrál v severorakouské historické oblasti známé jako Waldviertel, tedy Lesní čtvrť, kde se tradičně těží dřevo. Podle agentury APA je v současnosti v této části Rakouska přiléhající k Jihočeskému a Jihomoravskému kraji poškozeno škůdci a následky klimatických změn 15 000 hektarů lesa. Hospodářské škody se pohybují kolem 220 milionů eur (5,6 miliardy korun), uvedla APA.

Podle ČTK, red.

Líbil se vám článek?
(1 hlas)