Vytisknout stránku

VLS plánují kvůli ochraně obnovených lesů snížit stavy zvěře

Vojenské lesy a statky ČR (VLS) v souvislosti s kalamitou sníží stavy zvěře ve svých lesích, aby zabránily škodám na sazenicích a mladých porostech, kterými obnovují lesní plochy, jež podlehly klimatickým změnám.

Ilustrační foto: Milan Slavinger

Od snížení jejich stavů v lokalitách, které mají ve své správě, si Vojenské lesy a statky slibují především to, že ochrání lesní porosty, které aktuálně sázejí, aby obnovily lokality zasažené kalamitou. Stavy zvěře v lesích podle tiskové zprávy VLS sice nepřekračují maximální počty dané legislativou, tzv. normované stavy, přesto je lesníci VLS chtějí stlačit dolů.

Stavy zvěře musí být v rovnováze s lesem. V současné chvíli, kdy v našich lokalitách v důsledku kalamit způsobených klimaticky extrémním počasím stoupají rozlohy mladých lesních porostů, musíme na to reagovat. Obnova lesů v následujících letech prostě musí mít nejvyšší prioritu," řekl ředitel VLS Petr Král.

Státní podnik v důsledku kalamity spustil největší zalesňovací akci ve své devadesátileté historii. V roce 2018 vysázel podnik 19,2 milionů sazenic lesních dřevin, do konce letošního roku chce vysázet dalších 23 milionů. Od-umřelé smrkové porosty nahrazuje především listnáči - duby, buky, osikami, olšemi a habry. A právě ty jsou společně s jedlemi nejvíce ohroženy spárkatou zvěří, pro kterou představují oblíbenou stravu. Okusem poškozené sazenice pak živoří v zakrnělé formě, nebo odumírají. Vojenské lesy proto pro aktuální loveckou sezónu, která právě začíná, navýšily plány odlovu zvěře o 10 procent. Zároveň ředitel Petr Král zvýšil odměny pro zaměstnance VLS, kteří stanovené individuální plány lovu překročí.

Abychom ulehčili práci lesnickému personálu, který výkon myslivosti ve vojenských lesích převážně vykonává, a v současné době je plně vytížen nahodilými těžbami a obnovou ploch, uvažujeme o najmutí profesionálních lovců," dodal výrobní náměstek VLS Ondřej Vybíral.

Požadavek na snížení početních stavů zvěře zaznívá v poslední době od orgánů ochrany přírody prakticky po celé republice. Jde tedy o prioritu, kde je náš zájem s ochránci přírody shodný," dodal ředitel VLS Petr Král.

Podle TZ VLS, red.

 

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)