Vytisknout stránku

Na NEKRMBROUKA.CZ najdou vlastníci lesa nový videonávod o kůrovci

Před začátkem jarního rojení bylo na portálu NEKRMBROUKA.cz zveřejněno video, které názorně ukazuje, jak lýkožrouta smrkového vyhledávat. V srpnu byl dokončený nový videonávod, které komplexně popisuje problematiku ochrany lesa před lýkožroutem smrkovým, a kromě příznaků napadení zmiňuje i formy obrany porostů a asanace kůrovcového dříví.

I když se kůrovcová kalamita rozvinula na většině území, přesto mohou účinná opatření kalamitu velmi významně zpomalit. Vlastníkům, zejména bez lesnického vzdělání, doporučujeme hlavní postupy i kontakty, kam se lze obrátit pro pomoc," říká odborný garant projektu Petr Zahradník z VÚLHM, v. v. i.

Portál NEKRMBROUKA.cz navštívilo během necelého půl roku 20 000 uživatelů a stránka má více než 60 000 zobrazení. Informace včetně videí jsou průběžně aktualizovány o nové poznatky či úpravy legislativy.

Stránky vznikly jako reakce na dopady sucha a rozvoj kůrovcové kalamity v lesích. Zejména drobní vlastníci lesů (v ČR jich je zhruba 300 tisíc) se mohou dostávat do situací, s nimiž si nemusí vědět rady. Proto se autoři projektu pokusili o co nejsrozumitelnější představení nejpodstatnějších opatření, kterými jde s rozvojem kalamity bojovat.

Portál NEKRMBROUKA.CZ realizují PEFC ČR a Lesnická práce s odbornou garancí VÚLHM a podporují: Stora Enso, Lenzing, Lesy ČR.

Red.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)