Vytisknout stránku

Lesy ČR znásobily stipendia pro studenty lesnických učilišť

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) pro nynější školní rok zdvojnásobil výši stipendií pro žáky lesnických učilišť. Příspěvkem až 3000 korun měsíčně chce podnik žáky motivovat k vyučení v lesnickém oboru, který se potýká s velkým nedostatkem pracovníků. V lesnictví podle ní chybí tisíce dělníků, například operátoři těžebních strojů, dřevorubci, dělníci na pěstební a školkařské práce.

Stipendijní program podnik spustil v únoru 2018. V minulém školním roce příspěvky na pomůcky, ubytování, stravu a další náklady spojené se studiem čerpalo 120 žáků. Náklady podniku činily 460.000 korun. Podpora se týká oborů lesní mechanizátor, opravář lesnických strojů a harvestorů či lesní dělník.

"Znatelným navýšením stipendií chceme motivovat mladé lidi k získání vyšší kvalifikace i k lepším studijním výsledkům. Kvalifikované lidi potřebuje celé lesnické odvětví v pěstební i těžební činnosti," řekl generální ředitel Lesů ČR Josef Vojáček. Nyní v lesích podle LČR často manuálně pracují lidé bez odborného vzdělání.

Stipendium mohou získat žáci druhých a třetích ročníků lesnických učňovských škol v celé ČR. Podmínkou je prospěch do průměru tři a žádná čtyřka z odborných lesnických předmětů. Na ubytování a stravu nově mohou dostat měsíčně až 2000 korun místo dosavadních 1000 korun. Měsíční příspěvek na další výdaje spojené se vzděláváním, například na učebnice nebo dopravu, se jim zdvojnásobí až na 1000 korun z 500 korun. Žákům prvních ročníků Lesy ČR jednorázově poskytnou až 3000 korun na ochranné pracovní pomůcky místo 1500 korun. Podmínkou pro získání stipendií není to, že by učeň musel jít po škole pracovat k Lesům ČR.

Středoškolákům a vysokoškolákům Lesy ČR nabízejí prázdninový program Adjunktem na zkoušku. Letos s do něj zapojilo 170 studentů po 90 loni. V rámci placené brigády studenti vyhledávají a vyznačují kůrovcem napadené stromy, kontrolují lapáky a lapače a získávají praxi v lesnictví.

V roce 1990 v lesnictví pracovalo na dělnických pozicích 58 000 lidí. Loni podle LČR bylo v zaměstnaneckém poměru v lesnictví na dělnických pozicích přibližně 13 000 lidí. Další tisíce v lesích pracují jako živnostníci. Chybějící české pracovníky mnohdy nahrazují zahraniční dělníci. To s sebou nese i negativa. Řadu případů zaměstnávání cizinců v minulých letech řešila policie, a to kvůli jejich zneužívání a vykořisťování.

Podle ČTK, red.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)