Vytisknout stránku

C. Kinský pro Český rozhlas: Lesníci se snaží, ale systém je "blbý"

Zajímavé postřehy ke kůrovcové kalamitě i dalším problémům současného lesnictví sdílel v rozhovoru pro Český rozhlas 25. 9. jeden z významných soukromých vlastníků lesů Constantin Kinský. Také jeho lesy kolem Žďáru nad Sázavou decimuje kůrovec. Hajní jsou pak podle Kinského „hrdinové, kteří se přes ten blbý systém snaží chránit lesy, co mohou".

 

Kůrovec je přírodní faktor, se kterým pracujeme vlastně mnoho desítek let. Je to běžné, jako že chřipka je chřipka. Teď je ale otázka, proč se nám z běžné chřipky stala epidemie v podobě Španělské chřipky," říká v Interview Plus Constantin Kinský.

V rozhovoru vyjádřil podporu dvěma lidem – náměstkovi ministra zemědělství Patrikovi Mlynářovi a novému generálnímu řediteli Lesů ČR Josefovi Vojáčkovi, kteří se podle něj současný stav snaží postupně zlepšovat. "Současná koncepce lesního hospodaření (Dřevěná kniha) se konečně mění k lepšímu. Výběrová řízení se musejí dělat třeba proto, aby cena byla vždy férová. Ale ona stejně není a mezitím to celé zkolabovalo a les se dost trápí," řekl Kinský.

Kinský hospodaří na 5 700 hektarech smrkového lesa v okolí Žďáru nad Sázavou. Sám se snaží, aby alespoň polovinu pracovní kapacity měl neustále po ruce, jak říká u sebe doma. „Státní lesy by ale měly mít alespoň třetinu zaměstnanců taky po ruce. Neříkám, že se to tímto změní nějak komplexně a najednou, ale razantně se to může alespoň polepšit," myslí si Constantin Kinský.

To, že s kůrovcem jde bojovat efektivně, nám podle něj už ukázali němečtí lesníci. „Do boje ihned pustili milion eur, včetně komplexní podpory, jako že náklaďáky mohou na lesní cesty. Ty sice trochu poničí, ale důležité je, že ten nemocný strom hned vytáhnou z lesa. Aby nekontaminoval další. Tady? My tři roky poté sedíme, papírujeme, vyrábíme vyhlášky a novelu zákona, která ještě ani není hotová. A ani jediná koruna se zatím nedostala nazpátek do ochrany českých lesů," postěžoval si v Českém rozhlase Kinský.

Celý záznam rozhovoru najdete zde.

Podle rozhlas.cz, red.

 

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)