Vytisknout stránku

První odhad škod po vichřici Mortimer je asi 600 000 kubíků

Vichřice Mortimer poničila v pondělí v lesích státního podniku Lesy České republiky (LČR) podle prvních odhadů asi 300 000 metrů krychlových dřeva. Uvedla to mluvčí LČR Eva Jouklová. Podle dlouhodobých zkušeností tak lze celkové škody v celé republice odhadnout na zhruba dvojnásobek.

"Jde o jednotlivé vývraty a zlomy. Zatím nevíme o žádné lokalitě poškozené plošně, ale údaje budeme v dalších dnech zpřesňovat. Největší škody jsou podle všeho ve středních Čechách," uvedla mluvčí Lesů ČR.

Objem zničeného dřeva představuje přibližně 2,5 procenta z letos očekávaných celkových těžeb Lesů ČR na úrovni 12 milionů metrů krychlových dřeva. Z toho by asi devět milionů metrů krychlových mělo připadnout na kůrovcové dřevo.

Kalamitní dřevo zničené vichřicí zřejmě ještě více zahltí trh se dřevem, který je pod velkým tlakem kvůli dřevu z mimořádné kůrovcové kalamity.

Zatím poslední velkou škodu nadělal vítr v lesích letos v březnu. Orkán Eberhard tehdy ve státních lesích poničil asi milion metrů krychlových dřeva.

Podle ČTK, red.

Líbil se vám článek?
(1 hlas)