Vytisknout stránku

NKÚ řešil hospodaření národních parků, problémem bude pokles cen dříví

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) zjistil dílčí nedostatky v hospodaření správ národních parků, například při zadávání veřejných zakázek, pronájmu majetku nebo účetnictví. Pro budoucí financování považují kontroloři za problematický pokles cen i objemu prodávaného dřeva, protože tržby z něj představují významnou část výnosů správ národních parků. 

Foto: Lesy NP České Švýcarsko (září 2019).

Vyplývá to z kontroly, jejíž závěry NKÚ zveřejnil na webu.

MŽP na dotaz ČTK uvedlo, že většinu dílčích nedostatků už vedení parků odstranila a přijala opatření, aby se neopakovaly. Budoucí hospodaření národních parků i s ohledem na klesající tržby z prodeje dříví ministerstvo ve spolupráci se správami parků průběžně sleduje, vyhodnocuje a řeší, uvedla mluvčí úřadu Petra Roubíčková.

Kontroloři upozornili i na to, že kvůli nejednoznačnosti v zákoně o ochraně přírody a krajiny se převádějí přírodně cenné pozemky na území národních parků, aniž nabídku na tyto pozemky dostal přednostně stát. Tento problém s předkupním právem státu by měla podle MŽP vyřešit chystaná novela zákona o ochraně přírody a krajiny.

Reakci na tiskovou zprávu NKÚ k výsledkům kontroly najdete zde

NKÚ považuje za důležité, že správy národních parků musí pokrývat své náklady z velké části výnosy z prodeje dřeva, které budou ale v dalších letech klesat. "Stát dosud nemá jasno, jak bude nejen financování, ale i další rozvoj národních parků řešit," zdůraznil člen NKÚ Petr Neuvirt, který kontrolu vedl. 

Správy národních parků zajišťují ochranu přírody a finance na svoji činnost získávají od MŽP, z dotací a také z vlastních zdrojů. Jejich náklady představovaly v roce 2018 téměř 1,1 miliardy korun a z cca 44 % je pokryly prodejem dřeva. V národních parcích totiž kvůli přírodním vlivům a také kvůli přemnožení škůdců vzrostla jeho těžba. V roce 2018 byla oproti roku 2016 větší o 61 %. Obdobně jsou na tom i další lesy. Proto klesá prodejní cena dřeva jak na českém, tak na evropském trhu. V dalších letech nebudou výnosy z prodeje dřeva tak výrazné, což znamená riziko pro financování správ národních parků. To by měla řešit koncepce vícezdrojového financování péče o přírodu a krajinu. MŽP ji mělo vytvořit do roku 2017, dosud ale nevznikla a další termín ministerstvo stanovilo na rok 2020.

Podle ČTK, red.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)