Vytisknout stránku

Kůrovcové kalamitě se věnoval pořad ČT Byznys Speciál

Kůrovcová kalamita dopadá na celý dřevozpracující a papírenský průmysl, dál na nábytkářství nebo stavebnictví, výrobu sportovních potřeb nebo lodí. Kvalitní smrkové dřevo vyžaduje například výroba hudebních nástrojů. Zápasu s kůrovcem se 10. 10. věnoval pořad Byznys ČT24 Speciál, který obsahoval také dokument nazvaný Kalamita.

"Těží se tolik dřeva, že podnikům často nestačí skladovací ani přepravní kapacity. V podobné situaci jsou i okolní země. Například Německo a Rakousko, kde lidé proti dovozu českého dříví protestují. To tak nyní musí zamířit až do Číny," píše Česká televize.

Plocha lesů, která byla letos zdevastovaná suchem a kůrovcem, se odhaduje na 66 tisíc hektarů, náklady na zalesnění by činily zhruba 7,3 miliardy korun. „V přímém ohrožení je aktuálně zhruba 450 milionů metrů krychlových smrkového dříví, tedy polovina porostů v ČR," cituje Česká televize studii lesnického think tanku Czech Forest. 

Situaci v lesnickém i dřevozpracovatelském sektoru a dalším souvislostem se věnoval zpravodajský pořad Byznys Speciál na ČT 24, jehož záznam můžete zhlédnout zde. Jeho součástí je i dokument Kalamita. V diskusi vystoupil například Vladimír Krchov (Lesy ČR), Tomáš Pařík (WOOD & PAPER) a další.

 

Podle ČT24, red.

 

 

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)