Vytisknout stránku

ALSOL zapojily veřejnost při akci "Pojďme zalesnit Hostýnské vrchy"

"Pojďme zalesnit Hostýnské vrchy," pozvali lesníci ze společnosti Arcibiskupské lesy a statky Olomouc na osvětovou akci širokou veřejnost. Ta se uskutečnila 12. října na mýtině v obci Rajnochovice. Návštěvníci si společně s lesníky mohli zkusit vysadit mladé sazenice dřevin a zároveň se dozvěděli informace o základních pravidlech výsadby i aktuální informace o lesích v Hostýnských vrších.

"Našim cílem je především seznámit širokou veřejnost s dopady dlouhodobého nedostatku srážek a přemnožení kůrovce a zároveň vysvětlit současné principy boje s touto nepříznivou situací," popisuje jednatel společnosti Arcibiskupské lesy a statky Olomouc Petr Skočdopole.

"Ačkoliv naši předkové v minulosti v největší míře vysazovali smrky, dnes při zvyšující se průměrné teplotě a nižšímu úhrnu srážek musíme volit kombinace dřevin přímo ušité na míru prostředí," říká Petr Skočdopole. I v případě akce „Pojďme zalesnit Hostýnské vrchy" vybrali lesníci ideální kombinaci sazenic a zájemcům vysvětlili, jak mladé dřeviny správně vysazovat. Vysazoval se smíšený les, tedy duby, buky, javory, modříny, jedle a smrky. 

Kromě vlastní výsadby byl pro děti připraven malý program lesní pedagogiky, který přichystala společnost Ridex. "V rámci akce jsme dětem představili základní principy ochrany lesa a zároveň přiblížili životní cyklus kůrovce a dopady jeho přemnožení na smrkové lesy," popisuje Karin Gieblová ze společnosti Ridex.

Akci "Pojďme zalesnit Hostýnské vrchy se věnovala i Česká televize v pořadu Studio 6 Víkend. Záznam si můžete pustit zde.


Redakce

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)