Vytisknout stránku

Obnovu českých lesů podporují osobnosti veřejného i sportovního života

Do kampaně Lesů ČR s názvem „Sázíme lesy nové generace", která vyvrcholí již 19. října akcí „Den za obnovu lesa", se zapojí mnoho zajímavých osobností. Den za obnovu lesa se uskuteční na 14 místech v České republice a výsadby nových lesů se na každé lokalitě zúčastní zajímavé osobnosti veřejného a sportovního života, které svou přítomností vyjádří podporu obnově lesů zdevastovaných dopady sucha a kůrovcovou kalamitou.

Den za obnovu lesa

Hlavním smyslem Dne za obnovu lesa je představit veřejnosti podobu lesa, který Lesy ČR nyní vysazují a budou sázet i v příštích letech, tedy lesa pro 22. století.

„Je třeba se připravit na to, že lesy, které dnes sázíme, budou za třicet, padesát let hodně jiné než ty, na jaké jsme byli zvyklí v minulosti, a které dnes napříč republikou hynou. Tím, že v takové dosud nevídané míře sázíme nový les, tvoříme úplně novou krajinu. Sázíme lesy, které porostou do 22. století," říká ke kampani Sázíme lesy nové generace generální ředitel Lesů ČR Josef Vojáček.

„Lidé v České republice v poslední době zaregistrovali, že právě lesníci realizují nejúčinnější opatření ke zmírnění klimatické změny a související kůrovcové kalamity. A v sobotu 19. října, v jeden okamžik na čtrnácti místech republiky, se lidé mají možnost s lesníky potkat a osobně se přesvědčit, že se jedná o skutečné odborníky, kteří nejenom zvládnou současnou kalamitu, ale s optimismem již dnes zakládají nové, zdravé lesy," říká ke Dni za obnovu Lesa Vladimír Krchov, ředitel lesního a vodního hospodářství Lesů ČR.

Svou video pozvánkou, ale i příslibem účasti na zalesňování s veřejností podpořili Den za obnovu lesa např. kardiochirurg profesor Jan Pirk, fotbalista Petr Čech, olympijské vítězky Kateřina Neumannová a Eva Samková, fotograf Antonín Kratochvíl, rybář Jakub Vágner, dakarský závodník Martin Macík nebo sportovní reportér Robert Záruba a další.

Video pozvánky osobností na Den za obnovu lesa najdete zde.

Klub nového lesa

Na počátku října Lesy České republiky také spustily věrnostní program Klub nového lesa. S tímto programem spojená mobilní aplikace mimo jiné usnadní 19. října účastníkům Dne za obnovu lesa navigaci na všechna místa, kde se akce koná.

Nová mobilní aplikaci umožní také další komunikaci s veřejností a její další zapojení do aktivit v lesích. Každý uživatel bude totiž dostávat informace o všech akcích a brigádách Lesů ČR, do nichž se může zapojit. I o těch, které pořádají tradiční partneři Lesů ČR, jako je například běžecký seriál Běhej lesy nebo cyklistické MTB závody Kolo pro život a další. Každý člen klubu navíc získá dárky a slevy, třeba na účastnickém poplatku konkrétní akce.

Více informací naleznete na www.sazimelesynovegenerace.cz.

Redakce

 

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)