Vytisknout stránku

Lesy ČR posunuly podání nabídek do tendru 2020+ na 30. 10.

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) posunul termín podání nabídek do sedmimiliardového tendru na lesní práce a těžbu z 25. na 30. října. Důvodem je poskytnutí vysvětlení k zadávací dokumentaci. O vysvětlení požádali potenciální uchazeči. Lesy ČR to uvedly na svém webu. Zakázku podnik vyhlásil 23. září. Vítězné firmy by měly pro LČR pracovat od ledna 2020 do konce roku 2024.

Tendr 2020+ je rozdělen na 54 zakázek a státní podnik v něm zohlednil současnou mimořádnou kůrovcovou kalamitu. V tendru jde o těžbu 8,56 milionu metrů krychlových dříví, práce za 6,99 miliardy korun a roční zalesnění 2879 hektarů.

Tendry jsou nově trojího typu podle toho, jak dané území postihla kalamita kůrovce. Takzvaných kalamitních jednotek je 23 a lesnické firmy na nich budou provádět těžbu a pěstební práce. Vytěžené dřevo předané na odvozním místě si budou prodávat samy Lesy ČR. Nejvíc kalamitních jednotek je v působnosti krajských ředitelství Lesů ČR v Jihlavě a Šumperku.

Na devíti postkalamitních jednotkách, kde již kalamita kůrovce byla, firmy budou dělat pouze pěstební práce. Případnou těžbu a prodej dřeva si na těchto jednotkách zajistí samy Lesy ČR například prostřednictvím aukcí nebo dynamického nákupního systému.

Takzvaná klasická komplexní zakázka, kdy firmy dělají těžbu, pěstební práce i dřevo prodávají, se týká 22 jednotek. Loni v tendru 2019+ bylo všech 47 jednotek soutěženo jako komplexní zakázka.

Zavedení kalamitních jednotek, u nichž si prodej dřeva převezmou Lesy ČR, by podle státního podniku mělo zrychlit těžbu kůrovcem napadeného dříví. Pokud se dřívím při komplexní zakázce obchodují těžařské firmy, nemají podle Lesů ČR při odbytových problémech motivaci k rychlé těžbě dřeva. Vytěžené dřevo z kalamitních jednotek budou Lesy ČR prioritně prodávat na elektronických aukcích.

Významnou novinkou tendru 2020+ je to, že do smluv bude zakotveno, že po dvou letech bude mít každá ze stran možnost smlouvu bez sankcí vypovědět, přičemž výpovědní lhůta bude půlroční. Tendr 2020+ zapadá do pětiletého systému soutěží, v němž se každý rok takzvaným senátním způsobem rozhoduje o hospodaření na zhruba pětině území. V tendrech nejsou zahrnuta území spravovaná lesními závody LČR.

Podle ČTK, red.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)