Vytisknout stránku

Letecké záběry lesních porostů v roce 2019

V průběhu roku 2019 Lesnická práce a PEFC ČR realizovaly tři lety nad vybranými oblastmi České republiky s cílem objektivně přiblížit lesnické veřejnosti zdravotní stav lesů v daných lokalitách. Nad většinou oblastí je patrné oslabení porostů suchem a následné napadení kůrovci. Zároveň je patrná významná plocha, kde dosud nedošlo k mimořádnému šíření kůrovcové kalamity.

První přelet se uskutečnil v oblasti Středočeského kraje, Kraje Vysočina a Jihočeského kraje dne 18. 6. 2019. Patrné jsou usychající porosty borovice, napadení porostů ve středních Čechách, silné napadení kůrovcem zejména podél vodních toků a vidět je plošný rozsah kalamity v oblasti Dačicka.

Druhý přelet se uskutečnil v oblasti Krkonoš a Jizerských hor a v oblasti Lužických hor a NP Českého Švýcarska dne 23. 09. 2019. Napadené porosty jsou vidět v podhůří. Většina horských lesů je zatím ve stavu, kde je napadení kůrovcem minimální. Markantní je plošný rozpad porostů v NP České Švýcarsko a napadení porostů v celé oblasti kolem tohoto parku.

Třetí přelet se uskutečnil v oblasti jižních Čech 8. 10. 2019. I zde jsou porosty vykazující minimální poškození – severní svahy východního Pošumaví nebo Novohradské hory. Další záběry potvrzují plošný rozvoj kalamity v oblasti Českorudolecka, Dačicka, Telčska šíření kalamity do okolí.

Redakce

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)