Vytisknout stránku

Lesnické instituce zaslaly otevřený dopis ministru Brabcovi kvůli douglasce

V souvislosti s přestřelkou týkající se využití douglasky v našich lesích, která se v posledních dnech udála v českých médiích, zaslalo Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů společně s dalšími lesnickými institucemi otevřený dopis ministru životního prostředí Richardu Brabcovi. V něm apelují na nepravdivost argumentů Hnutí Duha, které vyzývá ke stažení návrhu novely zákona o invazních druzích.  

Pod dopisem, který byl doručen prostřednictvím datové schránky (v kopii také na Ministerstvo zemědělství), jsou společně podepsáni představitelé SVOL, Výzkumného ústavu lesního hospodářství a myslivosti, v. v. i., České akademie zemědělských věd a České lesnické společnosti.

V uplynulých dnech jsme zaregistrovali aktivitu Hnutí DUHA „Zachraňme lesy - chceme zdravé lesy ne plantáže", v rámci které Vás vlnou e-mailů občané vyzývají ke stažení materiálu předloženého k projednání vládou české republiky (Návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s implementací právních předpisů Evropské unie v oblasti invazních nepůvodních druhů). Hlavní argumentace je opřená o negativní vliv douglasky tisolisté na půdu, biodiverzitu a fungování ekosystémů obecně. S politováním musíme konstatovat, že jakkoliv jsou tvrzení uvedená na stránkách iniciativy Zachraňme lesy alarmující, jsou založená na údajích vytržených z kontextu, na špatném pochopení textu a v některých případech jsou zcela nepravdivá,“ píší zástupci lesníků v otevřeném dopise. 

Čtěte také: Strach z douglasky v našich lesích? Zbytečná hysterie a záměrná manipulace (TZ VÚLHM)

Douglaska tisolistá má z jejich ohledu v českém lesnictví významný potenciál a to i z pohledu současných scénářů změny klimatu. Neprobíhá, ani není plánováno její masivní zavádění (současné zastoupení je 0,24 %) a veškerá doporučení jsou směřována na pěstování douglasky ve smíšených porostech, jež jsou vhodné jak z hlediska environmentálního, tak z hlediska produkčního,“ uvádí lesnické organizace.

Celé znění otevřeného dopisu ministrovi životního prostředí si můžete stáhnout zde.

Redakce

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)