Vytisknout stránku

Lesy ČR zveřejnily Strategii rozvoje 2019-2024, z jednání vlády byla stažena

Strategii rozvoje Lesů České republiky od 1. září 2019 do 31. prosince 2024 zveřejnil 6. 1. státní podnik na svých webových stránkách. Dokument stanovuje základní směry a principy dalšího vývoje podniku. Dokument měla 6. 1. vzít na vědomí vláda, ministr Toman ho ale z projednávání stáhl kvůli mediálním debatám, které se kolem Strategie objevily v posledních dnech.

Aktuálně řešíme vážné dopady klimatické změny na lesní porosty a kolaps trhu se dřívím. V reakci na tyto zásadní faktory jsme připravili novou strategii hospodaření i obchodu," uvedl generální ředitel Lesů ČR Josef Vojáček. Od roku 2020 se tak například výrazně zvyšuje výměra pozemků, na kterých hospodaří a zároveň obchodují lesní závody Lesů ČR.

Počítáme se zvýšením objemu dříví obchodovaného ve vlastní režii na minimálně dva miliony metrů krychlových dřeva," uvedl Vojáček. Dále se výrazně mění obchodní model podniku. Nově se soutěží tři typy zakázek podle zasažení území kalamitou. Podnik podle Strategie také preferuje a přednostně financuje protikalamitní postupy, které souvisí se zvýšením stability a druhové pestrosti lesů včetně zajištění vhodných sazenic a vodohospodářských opatření, zadržujících vodu v krajině.

Součástí dokumentu je i popis finanční strategie podniku přizpůsobené aktuální situaci na trhu se dřívím a odhadem vývoje do roku 2024. Do roku 2023 se počítá s tvorbou záporného hospodářského výsledku, přičemž k největšímu hospodářskému propadu by mělo dojít v letech 2019 a 2020. Podle očekávaného hospodářského výsledku tak nebude podnik odvádět žádné finanční prostředky do fondu svého zakladatele, tedy Ministerstva zemědělství. „Letos předpokládáme, že by měl vzhledem ke kalamitě kulminovat objem těžby dřeva, a v příštích letech se postupně snižovat až na předkalamitních osm milionů metrů krychlových dřeva ročně vytěžených ve státních lesích. Scénář ale nelze napsat předem, vždycky nejvíc záleží na počasí," řekl Vojáček.

Celé znění Strategie naleznete zde.

Proto Strategie počítá s každoročním vyhodnocením a reakcí na skutečný stav. Růstem výnosů, především z obchodní činnosti, a poklesem těžebních nákladů souvisejících se snižujícím se objemem těženého dříví, by se měla postupně zlepšit i ekonomická situace podniku. „V pěstební činnosti s poklesem nákladů nepočítáme. Tam kontinuálně narůstají, protože musíme zalesnit kalamitní plochy a následně se o ně starat," upřesnil generální ředitel Vojáček.

Ministr Toman stáhl strategii Lesů ČR z jednání vlády 

Ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) stáhl z jednání vlády 6. 1. informaci o Strategii. Řekl to na tiskové konferenci po schůzi vlády. Důvodem jsou podle něj debaty, které se kolem strategie v posledních dnech objevily. Pirátská strana například vyzvala premiéra Andreje Babiše (ANO), aby vrátil ministerstvu zemědělství strategii k dopracování. Dokument podle nich obsahuje sérii podstatných vad a nesrovnalostí.

"Strategie nabyla platnosti již schválením dozorčí radou a zakladatelem. Podnik se jí řídí od září loňského roku. Na vládu šla jen pro informaci," uvedl Toman. Kritiku Pirátů odmítl. "Rozumím, že se na kůrovcové kalamitě snaží některé strany získat politické body. Ale ať nezpochybňují odborné argumenty," dodal.

Čtěte také: Ministerstvo zemědělství odmítá výtky ke Strategii rozvoje Lesů ČR, zpráva Pirátské strany je manipulativní (TZ MZe)

Čtěte také: Piráti chtějí, aby vláda upravila strategii Lesů ČR (ČTK)Holomčík (Piráti): Předsedo vlády, nehazardujte se státními lesy (parlamentnilisty.cz)

Podle TZ Lesů ČR a ČTK, red.

 

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)