Vytisknout stránku

Na Vysočině mohou lesníci žádat o krajskou dotaci od 16. března

Kraj Vysočina je letos připraven vydat na zmírnění kůrovcové kalamity a podporu obnovy lesů nejméně 30 milionů korun. Dotační program Hospodaření v lesích 2020 dnes schválilo krajské zastupitelstvo. Jde o nesoutěžní program, to znamená, že žádosti se nehodnotí a vyřizují se průběžně podle času podání, uvedl krajský radní Martin Hyský. Lesníci mohou dostat příspěvek například na zalesňování a ochranu mladého lesa.

"Důležité je však dodržet podmínky výzvy a nejzazší lhůtu pro podání žádosti," uvedl Hyský. Žádosti o dotaci v tomto programu bude kraj přijímat od 16. března do 16. dubna. "V loňském roce byl mezi žadateli největší zájem o proplacení nákladů na vybudování oplocenek. Předpokládáme, že letos to bude obdobné," uvedl radní.

Vloni kraj otevřel dotační program pro lesní hospodáře dvakrát. Z jarního kola proplatil 474 žádostí za 25,866 milionu korun. Do podzimní výzvy předložili lesníci 947 žádostí za 66,5 milionu korun. Z nich zatím krajští zastupitelé schválili proplacení 693 žádostí za 47,2 milionu korun, o zbývajících budou rozhodovat na březnovém zasedání.

Žádost o dotaci mohou podle kraje podat i ti majitelé lesů na Vysočině nebo lidé v nich hospodařící, kteří uspěli v předchozích krajských výzvách. Na jednu žádost mohou dostat příspěvek od 10.000 do půl milionu korun.

Podle ČTK, red.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)