Vytisknout stránku

Sněmovna chce posílit rozpočet MZe kvůli boji s kůrovcem

Poslanecká sněmovna žádá premiéra Andreje Babiše (ANO), aby navýšil letošní rozpočet ministerstva zemědělství nad schválený rámec. Peníze navíc mají být účelově určeny na zmírnění dopadů kůrovcové kalamity a následné obnově lesů. Sněmovna se na tom usnesla 11. 3. na závěr debaty o informaci ministrů zemědělství a životního prostředí o kůrovcové kalamitě.

Foto: Wikipedia

Od ministerstva zemědělství žádá Sněmovna, aby jí předložilo příslušný materiál pro jednání vládu. V něm má být vyčíslena potřeba dodatečných peněz pro zmíněné účely.

Mezi dalšími body je i žádost Sněmovny vůči ministerstvu zemědělství o vytvoření legislativních podmínek pro vlastníky a správce lesů, které zohlední dopady objektivní změny přírodních podmínek na jejich zákonné povinnosti při obnově lesa. Bývalý ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) uspěl se žádostí ministerstvu zemědělství, aby při povinnosti vlastníků lesů postižených kůrovcem znovu zohlednilo skutečnost, že na některých místech v tuzemsku dlouhodobě málo prší. Naděje, že se stromy dožijí dospělého věku, se tak snižuje. Poslanci mimo jiné žádají ministra zemědělství Miroslava Tomana (za ČSSD) o zpracování analýzy opatření týkajících se snížení odparu vody za účelem zadržování vody v krajině.

Poslanci začali projednávat bod týkající se kůrovcové kalamity ve čtvrtek 5. 3. a 11. 3. debatu dokončili. V rozpravě se mimo jiné přeli o původu a viníkovi kalamity.

Poslanec ODS Jan Zahradník řekl, že nepokládá za správné svalovat vinu za kalamitu na lesníky, kteří v nejlepší víře hospodaří v lesích po staletí a stali se stavem, který si získal oprávněnou úctu. Viníkem podle něj není ani vysazování smrku na místech, kde pro jeho pěstování nejsou vhodné podmínky. "Smrk nemůžeme vymazat ze skladby našich lesů," podotkl.

Se Zahradníkem ale nesouhlasila Helena Langšádlová (TOP 09). Podle ní je důvodem kůrovcové kalamity klimatická změna a emise oxidu uhličitého. Předseda KSČM Vojtěch Filip však vyjádřil názor, že není možné se vymlouvat na klimatickou změnu. Podle jeho názoru jde o zavinění těch, kteří nevědí, jak pečovat o les. Hlavní odpovědnost za stav Šumavy nese podle Filipa bývalý ministr životního prostředí za Zelené Martin Bursík, který podle jeho slov zničil, na co sáhl.

Stanislav Juránek (KDU-ČSL) si posteskl, že hajný se přestal starat o les a z ochránce lesa se změnil v zadavatele výběrových řízení. "Za sebe a za lesníky chci říci, že je lepší zasadit jeden strom, než nadávat na kůrovce," řekl Juránek.

Ministr Toman hledání viníka odmítl. "Já nebudu hledat viníka. Já se nebudu vracet deset, 15, 100 let zpátky. Pro mě je daleko podstatnější faktická operativní a ekonomická pomoc lesům jako takovým, nestátním vlastníkům, zajištění podmínek pro budoucí lesy tak, aby naše generace tady ty lesy měly," řekl.

Podle ČTK, red.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)