Vytisknout stránku

Evropským stromem roku je Chudobínská borovice od přehrady Vír

Aktualizováno. Evropským stromem roku se stala 350 let stará Chudobínská borovice, která roste u přehrady Vír na Žďársku. Dostala 47 226 hlasů, stejný počet nových stromů za ně slíbili její fanoušci vysadit v okolí přehrady. Do Česka míří titul poprvé v desetileté historii ankety. Výsledky 17. 3- pořadatelé odvysílali na internetu.

Foto: Wikipedia

Hlasující v letošním ročníku ankety vybírali z 16 národních stromů. Druhý jinan z chorvatského Daruvaru dostal 28 060 hlasů a třetí ruský topol 27 411 hlasů. Celkově se sešlo 285 174 hlasů. Hlasování skončilo 29. února, poslední týden byly průběžné výsledky neveřejné. Vyhlášení bylo možné sledovat na YouTube kanálu, facebooku a Evropského stromu roku.

"Přemýšleli jsme, jak zprostředkovat 16 evropským komunitám radost z výsledků. Nakonec jsme spojili příběhy stromů a osobní svědectví prvních tří finalistů do videa," uvedla Andrea Krůpová z Nadace Partnerství, která je národním pořadatelem ankety.

Chudobínská borovice roste na skalnatém výběžku levého břehu vodárenské přehrady Vír. Jméno má po obci Chudobín zatopené při stavbě nádrže. Vysadit nový strom za každý hlas pro tuto borovici se v průběhu ankety zavázal mikroregion Bystřicko. U přehrady by tak mělo přibýt několik hektarů obnoveného lesa.

Do nového národního kola ankety Strom roku mohou jednotlivci, školy, spolky i obce nominovat své oblíbené dřeviny od 21. března, a to prostřednictvím portálu www.stromroku.cz. Porota pak vybere 12 stromů, mezi nimiž se v online hlasování rozhodne, který bude zastupovat Česko v dalším ročníku evropské soutěže.

Soutěž Evropský strom roku vznikla v návaznosti na anketu Strom roku, již v ČR organizuje Nadace Partnerství. První evropské hlasování se uskutečnilo v roce 2011, od té doby se počet zapojených zemí navýšil z pěti na letošních 16.

Sázení stromků za hlasy pro Chudobínskou borovici musí počkat

Obce kolem přehrady Vír kvůli nynější situaci v souvislosti s šířením koronaviru zatím neví, kdy se jim podaří vysázet slíbené tisíce stromků za hlasy pro Chudobínskou borovici. Starosta obce Vír Ladislav Stalmach řekl, že nedokáže odhadnout, jestli bude možné začít s výsadbou ještě zjara nebo až na podzim.

Sázením stromů chtěli dát lidé z mikroregionu Bystřicko účasti Chudobínské borovice v anketě hlubší smysl. V lesích kolem přehrady přibývají volné plochy kvůli kůrovcové kalamitě. "Domlouvali jsme se na mikroregionu, že tady sázíme dobrovolnicky každý rok, tak že teď trochu zvedneme úsilí," uvedl Stalmach. První část výsadby měla být hotová do měsíce. "My jsme to spojovali i s kulturními akcemi, všechno tohle se asi musí odložit," uvedl starosta.

Obec Vír se teď pokouší sehnat peníze na dotisk knihy o vesnici Chudobín, která stávala pod borovicí a jež zanikla s dostavbou přehrady. Autorem knihy je Milan Peňáz, který přišel také s myšlenkou přihlásit borovici do soutěže. O příspěvek obec požádala veřejnost v crowdfundingové kampani. Na 1000 výtisků by podle starosty bylo potřeba 150 000 korun.

Borovice stará 350 let teď spadá do ochranného pásma vodárenské nádrže, je tam zakázaný vstup. Generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák požádal fanoušky stromu, aby ochranné pásmo respektovali. "Věřím, že výhled na Chudobínskou borovici z cesty, která vede po pravém břehu nádrže, představuje dostatečný prostor pro potěchu z nejkrásnějšího evropského stromu," uvedl. U příležitosti vítězství borovice v evropské anketě tam má povodí v plánu umístit pamětní ceduli.

Podle ČTK, red.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)