Vytisknout stránku

Vláda schválila vyšší příspěvky pro vlastníky lesů včetně Lesů ČR

Na podporu lesního hospodářství by měl stát od příštího roku přispívat o 2,5 miliardy korun více než letos, kdy je to 1,15 miliardy korun. Peníze by se v následujících čtyřech letech měly zvyšovat o 600 milionů korun ročně. Vyplývá to z novely vládního nařízení, kterou 22. 6. schválila vláda.

Na tiskové konferenci po jednání vlády o tom informovala ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). O pomoc budou moc podle nařízení žádat i státní Lesy ČR, kterým plánuje stát přispět 500 miliony Kč.

Dvě miliardy korun by měly jít na obnovu, zajištění a výchovu lesních porostů, 200 milionů korun na zřizování oplocenek v nestátních lesích, 145 milionů korun na nový příspěvek na následnou péči o lesní výsadbu. Další peníze pak jsou pro myslivce.

"Cílem předkládaného návrhu nařízení vlády je především podpora rychlé obnovy lesa na holinách z kůrovcových těžeb, podpora využití dravců při ochraně zemědělských plodin proti hrabošům a rovněž snížení administrativní zátěže žadatelů i zefektivnění administrace žádostí ze strany krajských úřadů. Jen loni vysázeli lesníci v českých lesích rekordních 111,6 milionů listnáčů, zatímco smrků bylo vysazeno 36,1 milionu," sdělil již dříve ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD).

Loňská těžba v ČR podle údajů Českého statistického úřadu dosáhla 32,6 milionu metrů krychlových dřeva bez kůry, což byl rekord. Z toho 95 procent činila nahodilá těžba. Plocha zalesňování činila loni 28.670 hektarů, meziročně se zvýšila o 7425 hektarů (35 procent). Převažovaly listnaté dřeviny (51,3 procenta), nejvíce se uplatňoval smrk (30, procenta), dále buk (25 procent), dub (16,6 procenta) a borovice (8,2 procenta).

Ministerstvo zemědělství v případě, že se schválí státní rozpočet s půlbilionovým schodkem, získá dalších sedm miliard korun na boj s kůrovcem. Peníze půjdou hlavně vlastníkům lesů na kompenzaci poklesu cen dříví.

Podle ČTK, red.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)