Vytisknout stránku

Binokulár Solognac 500 10x42: Univerzální pomocník do lesa i na šoulačku

V roce 2010 byla v České republice otevřena první prodejna ze sítě největšího světového prodejce sportovního vybavení Decathlon. Ten má ve své nabídce kromě oblečení, obuvi a vybavení pro všechny sporty i potřeby pro myslivce, lesníky a milovníky přírody. Dnes u nás má firma původem z Francie již 25 obchodů a mezi našimi myslivci spoustu spokojených zákazníků, pro něž hraje při výběru zboží velkou roli poměr cena/výkon. Kromě jiného si mohou vybírat z řady zaměřovacích a pozorovacích dalekohledů Solognac. Redakce Světa myslivosti měla možnost v polovině letošního srpna otestovat binokulár Solognac 500 10x42.

Firma Decathlon má ve své nabídce vlastní produktovou řadu pozorovacích dalekohledů Solognac určenou pro myslivost. Přístroje se zvětšením od 10x32 až po 8x56 jsou rozděleny do sérií 100, 500 a 900. Dalekohledy jsou pro firmu Decathlon vyráběny v Číně, což je dnes běžný postup u řady značek.

Popis přístroje

Solognac 500 10x42 je kompaktní univerzální dalekohled, který lze využívat jak na čekaných, tak na šoulačkách, ale může být i užitečným pomocníkem při práci lesníka. Přístroj má klasické ovládání – zaostřuje se jak centrálním středovým ostřením (obě části dalekohledu najednou), tak zvlášť každý okulár. Na pravém okuláru lze provést dioptrickou korekci. Vícevrstevná povrchová úprava čoček významně snižuje odraz světla a zvyšuje světelnost, jas a kontrast. V dalekohledu je použit střechový hranol BaK4. Tělo přístroje je pogumované, takže při používání nehrozí nežádoucí „cinknutí", když uživatel nechtěně zavadí o dalekohled knoflíkem na oděvu, jezdcem zipu apod. Zorné pole v 1 000 metrech je 105 metrů. Přístroj je plněn dusíkem pro zamezení vnitřního zamlžování a je vodotěsný. Výrobce dodává dalekohled s pryžovou krytkou okulárů, krytkami objektivů, popruhem a pouzdrem.

Zkušenosti z terénu

Redakce měla přístroj zapůjčen v průběhu srpna, takže se logicky nabízelo jeho využití při srnčí říji. Dalekohled byl testován ve smíšené honitbě s výbornými stavy srnčí a černé zvěře, při večerních čekaných a ranních čekaných a šoulačkách. Přístroj měli kromě redaktora k dispozici postupně dva další myslivci.
Ovládání přístroje je snadné, zaostřování bezproblémové, plynulé, stejně jako dioptrická korekce. Jeden z testovačů nosí brýle a ani on neměl s používáním dalekohledu potíže. Všichni testovači se shodli na tom, že Solognac 500 10x42 je výborným pomocníkem hlavně na šoulačkách. Při tomto způsobu lovu vyniknou kompaktní rozměry a nízká hmotnost (610 g). Pogumování a ergonomický tvar těla se zdrsněním úchopových ploch usnadňují manipulaci s přístrojem. Dalekohled lze samozřejmě využívat také na čekaných, ale limitem jsou světelné podmínky. Použití je možné i za stmívání, ale v této fázi již většina myslivců volí raději dalekohled 8x56 nebo v dnešní době přístroj pro noční vidění či termovizi. Ale to už bychom se bavili o jiném způsobu lovu.
Jak již bylo uvedeno, přístroj je dodáván s krytkami okuláru a objektivů. Ty druhé však nejsou při lovu příliš praktické, neboť jsou upevněny tak, že překážejí, a proto nebyly při lovech používány.

Celkové shrnutí

Solognac 500 10x42 se řadí mezi přístroje s výborným poměrem cena/výkon. Během čtrnáctidenního testování nebyly k práci s ním ze strany testovačů žádné připomínky. Přístroj je lehký, použitelný jak při lovu na čekané, tak zejména na šoulačkách. Svému majiteli odvede práci, kterou od něho očekává. Kdo hledá přístroj z kategorie cenově dostupných a přitom spolehlivých, je pro něj Solognac 500 10x42 dobrá volba.

Solognac 500 10x42 – základní technické údaje

Zvětšení 10x
Průměr objektivu 42 mm
Zorné pole v 1 000 m 105 m
Vodotěsný ano
Plněný dusíkem ano
Rozměry 150 x 130 x 52 mm
Hmotnost 610 g
Cena 2 999 Kč

  

Kontakt: www.decathlon.cz

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)