Vytisknout stránku

MZe publikovalo aktuální stanoviska týkající se ochrany a obnovy lesa po kalamitě

Ministerstvo zemědělství na svých stránkách publikovalo aktuální stanoviska týkající se ochrany a obnovy lesa po kalamitě – konkrétně k finančnímu příspěvku na ochranu lesa, k zdanění příspěvku na zmírnění dopadů kůrovcové kalamity v lesích a stanovisko k otázce tvorby a čerpání rezervy na pěstební činnost v souvislosti s prováděním nahodilé těžby.

Ze stanovisek vyplívá, že finanční příspěvek na zmírnění dopadů kůrovcové kalamity v lesích v případě fyzických osob (podnikajících i nepodnikajících) je osvobozen od daně z příjmů a rezervu na pěstební činnost je možné tvořit i čerpat na výdaje spojené s prováděním nahodilé těžby. Od 1. října 2020 do 28. února 2021 nebude poskytován finanční příspěvek na asanaci kůrovcového dříví insekticidním postřikem (příspěvek I.b), insekticidní sítí (příspěvek I.a) či kombinací insekticidního postřiku s následným překrytím hráně netkanou textilií (příspěvek I.e).

  • Stanovisko MZe k finančnímu příspěvku na ochranu lesa

Níže uvedené stanovisko Ministerstva zemědělství se vztahuje k finančnímu příspěvku na včasnou a účinnou asanaci kůrovcového dříví poskytovanému podle § 35b nařízení vlády č. 30/2014 Sb.
Vzhledem k ukončení letové aktivity kalamitních druhů podkorního hmyzu v roce 2020 nelze asanaci kůrovcového dříví insekticidním postřikem (příspěvek I.b), insekticidní sítí (příspěvek I.a) či kombinací insekticidního postřiku s následným překrytím hráně netkanou textilií (příspěvek I.e) provedenou od 1. října 2020 do 28. února 2021 považovat za účinnou a nebude na ni poskytnut uvedený finanční příspěvek.

  • Zdanění příspěvku na zmírnění dopadů kůrovcové kalamity v lesích

Ministerstvo zemědělství zveřejňuje stanovisko Generálního finančního ředitelství k otázce zdanění příspěvku na zmírnění dopadů kůrovcové kalamity v lesích.
Podle stanoviska Generálního finančního ředitelství je finanční příspěvek na zmírnění dopadů kůrovcové kalamity v lesích v případě fyzických osob (podnikajících i nepodnikajících) osvobozen od daně z příjmů. V této souvislosti upozorňujeme, že k příjmům osvobozeným od daně z příjmů nelze uplatnit výdaje v souladu s § 25 odst. 1 písm. i) zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů. Úplné znění stanoviska je uvedeno v příloze k tomuto článku. V případě jakýchkoliv dotazů k této problematice je potřeba obrátit se na správce daně z příjmů.

  • Tvorba a čerpání rezervy na pěstební činnost v souvislosti s prováděním nahodilé těžby

Ministerstvo zemědělství zveřejňuje stanovisko Ministerstva financí k otázce tvorby a čerpání rezervy na pěstební činnost v souvislosti s prováděním nahodilé těžby.
Podle stanoviska Ministerstva financí je možné rezervu na pěstební činnost tvořit i čerpat na výdaje spojené s prováděním nahodilé těžby, pokud je tato těžba opatřením v rámci ochrany lesa proti hmyzím škůdcům. Úplné znění stanoviska je uvedeno v příloze k tomuto článku. V případě jakýchkoliv dotazů k této problematice je potřeba obrátit se na správce daně z příjmů.

Stanoviska ke stažení zde:

Stanovisko k danění podpor

Stanovisko k zákonu o rezervě





Líbil se vám článek?
(0 hlasů)